Lokalna grupa Možemo! Karlovac početkom svibnja medijima je dostavila priopćenje u kojem su upozorili na nezakonitosti u zapošljavanju u Kinu Edison.

Iako im je, kako sami kažu, iznimno drago zbog toga što Karlovac ponovno ima kino i smatraju da je program bogat i raznovrsan, s druge strane ne žele da sve ono što je dobro uništi politički utjecaj i stranačko zapošljavanje.

Iznenadila nas je reakcija ravnatelja Ivana Gojmerca na naše priopćenje. Prvo nas je iznenadilo jer smo iz njegova odgovora shvatili da ne razumije pravni okvir u kojem bi trebao djelovati u rukovođenju javnom ustanovom. Drugo, začudila nas je njegova izjava da skupljamo jeftine političke bodove uoči predstojećih lokalnih izbora. Tom izjavom ravnatelj Gojmerac je prešao s profesionalne razine, u kojoj se trebao zadržati, na političku razinu. Smatramo da je to nedopustivo da se ravnatelj s razine funkcije koju obnaša bavi političkim ocjenama i kvalifikacijama, poručili su iz Možemo.

Nakon toga su poslali upit Povjereniku za informiranje. Zanimalo ih je radi li Kino Edison u skladu sa zakonom u postupku provođenja natječaja za zapošljavanje. U tom odgovoru povjerenik za informiranje jasno navodi koje su obveze javne ustanove prilikom objave natječaja za zapošljavanje, koje Kino Edison nije ispunilo. Međutim, ravnatelj Gojmerac  je i u svome drugom priopćenju ostao dosljedan tvrdnji da je Kino Edison ispunilo sve zakonske obveze prozivajući Možemo! da se ne vodi činjenicama.

Predstavnici grupe Možemo sada su pak odlučili podijelili upozorenje koje je Povjerenik za informiranje uputio Kinu Edison u kojem zaključuje sljedeće:

“… objava jedne obavijesti u kojoj se nakon provedenog natječaja retroaktivno opisuje sadržaj natječaja, na koji način su se zainteresirani kandidati mogli prijaviti te koju dokumentaciju su trebali podnijeti radi prijave na natječaj te ujedno tko je izabran, ne smatra se ispunjavanjem zakonske obveze proaktivne objave informacija iz članka 10. stavka 1 . točke 10. Zakona” te su JU Kino Edison naložene sljedeće obveze:

– odrediti službenika za informiranje u ustanovi Kino Edison;

– dostaviti odluku o određivanju službenika za informiranje Povjerenici za informiranje;

– osigurati ispunjavanje obveze proaktivne objave informacija iz članka 10 stavka 1. točke 13. i članka 13. Zakona;

– ubuduće pri raspisivanju natječajnih postupaka, pravodobno objavljivati informacije iz članka 10. stavka 1. točke 10. Zakona te

– kontinuirano ispunjavati predmetne zakonske obveze.

O poduzetom je Kino Edison dužno izvijestiti Povjerenika za informiranje u roku 10 dana od zaprimanja upozorenja.

Ovime naša intervencija prestaje, a s iskrenom željom da se Kino Edison i nadalje profilira u nezavisnu i aktualnu karlovačku instituciju kulture, poručili su na kraju iz Možemo! Karlovac.