Matea Jakšić Zibar mlada je poduzetnica koja je hobi i ljubav prema kreativnosti pretvorila u još jedan posao. Osim što je uspješna u svom ekonomskom zvanju, svaki slobodan trenutak koristi kako bi uživala u dekoriranju i izrađivanju kreativnih detalja za razne događaje.

-Krenuo je kao ispušni ventil, a sada predstavlja neku vrstu nadogradnje. I dalje mi je ispušni ventil, no ako na primarnom poslu ostavim neki problem već sljedeće jutro, nakon kreativnog posla, mu mogu pristupiti na drugačiji način. Taj dio koji me opušta me i pripremi za rješavanje problema, rekla nam je Mateja.

Kako kaže oba posla joj stvaraju zadovoljstvo i može ih uskladiti te se oboma posvetiti u punom potencijalu.

-Mogu reći da me je ekonomski fakultet i moj primarni posao na Zavodu za zapošljavanje su me pripremili za poduzetničke vode da razumijem malo bolje financijske pojmove i porasla mi je razina financijske pismenosti. Fakultet vas nikad ne može pripremiti za ono što vas čeka na tržištu rada.

Idealna podloga za predstaviti ovakav oblik posla u početku su bile upravo društvene mreže.

-Postoji konkurencija na našem području i morala sam se nekako probiti u počecima. Na početku su to bile društvene mreže, a kasnije sam krenula na obrtničke sajmove kako bih se dodatno promovirala i približila lokalnom tržištu. Sada, nakon dvije godine poslovanja, postigla sam to da klijente dobivam preko preporuka.

Mnoga zanimanja za koja smo smatrali da bez njih ne možemo nestaju, a mnogih kreativnih zanimanja je sve više.

-Mislim da je tu opet pomogao internet i sklonost ljudi za objavljivanjem slika na društvenim mrežama. Svi mi volimo imati lijepu sliku i uspomenu na posebne trenutke i vjerujem da se iz svega toga razvila ova industrija. Ono doba kada smo se svi slikali kao mali s natpisom “Sretan rođendan” iza leđa smo sada samo nadogradili.

Kako Matea kaže ovu granu industrije vjerojatno nikad neće moći zamijeniti strojevi, kreativnost je ipak djelić duše i osobnosti kako bi dekoracija bila posebna i prilagođena klijentu.

Cijeli razgovor s Matejom možete pogledati u našoj emisiji Pokretači društva.