Povodom obilježavanja Dana Grada Duge Rese, Javna ustanova za poticanje lokalnog razvoja InovaDR u suradnji s Dječjim vrtićem Duga Resa, Osnovnim školama Vladimir Nazor i Ivan Goran Kovačić te EduProm Centrom za savjetovanje i edukaciju organizirala je dolazak mobilnog planetarija. Djeca će tako biti u prilici otkriti tajne noćnog neba, planeta, zvijezda i galaksija te upoznati mnoge mitove vezane za zvijezde. 

Imamo prilagođena predavanja za sve uzraste, od vrtićke dobi sve do srednje škole. Unutra se u 360 stupnjeva prikazuju teme vezane za svemir, grčki junaci za vrtiće, kako nastaje noć i dan, Sunčev sustav, koordinatni sustav za pete i šeste razrede i nastanak zvijezda za osme razrede, rekao je organizator iz Planetarija Odiseja Petar Poljak.

Teme su odabrane tako da djeca kroz predavanja ponavljaju gradivo koje su učili u školi te da nauče nešto novo o astronomiji, astrofizici i kozmologiji.

Djeca mogu ponoviti stvari iz biologije, kemije, geografije i fizike. Djeca su znatiželjna već od vrtićke dobi, znaju što su planete i svemir te su vrlo zainteresirana za naše programe. Osim pokusa s tekućim dušikom, imamo još pokuse poput kako rakete lete za najmlađe, potom ispaljivanje raketa i slične stvari koje približavaju znanost najmlađim generacijama.

Za svaku dob predviđeno je posebno interaktivno multimedijalno predavanje koje vode stručne suradnice.

Jučer smo ovdje imali tri skupine, a danas pet skupina djece. Do sada smo posjetili preko 300 škola u cijeloj Hrvatskoj od 2019. godine otkako radimo. Posjetilo nas je već preko 40 tisuća učenika. Većinom su to osnovnoškolska djeca, ali sve više uključujemo vrtiće. Sada otvaramo fiksni planetarij u Z Centru koji će biti namijenjen i vrtićkoj djeci. Imamo problem što vrtićka djeca nemaju dvorane u svojim vrtićima, pa su molili da napravimo nešto gdje nas mogu doći posjetiti, zaključio je Poljak.

Veći planetarij u jednom predavanju može ugostiti od 60 do 80 posjetitelja, a u planetariju Odiseja se u jednom danu mogu održati predavanja za do 900 učenika i učenica različite dobi. Predavači ih pritom podsjećaju da Zemlju treba čuvati jer je ona jedini planet na kojem ljudi mogu živjeti.