Karlovac će uskoro ponovno postati središte plesa. U sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto od 27. do 29. lipnja u Kinu Edison i Gradskom kazalištu Zorin dom održat će se ljetna edicija četrnaestog izdanja međunarodnog festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, popularnog Karlovac Dance Festivala. Jedan od osnovnih ciljeva festivala je učiniti ples dostupnim svima, kao i pružiti karlovačkoj publici uvid u trendove suvremenog plesa i u inovativne umjetničke prakse.  

Program je svake godine, pa tako i ove, namijenjen djeci, mladima i odraslima, kao i svima onima koji se bave plesom, koji će gledati plesnu umjetnost i pratiti suvremene plesne trendove. Osim predstava, na programu imamo umjetničke rezidencije u suradnji s Nomadskom plesnom akademijom Hrvatska kroz program Situation Performance Room. Također se ove godine u Karlovcu u sklopu umjetničkih rezidencija odvija modularna škola, program Nomadske plesne akademije. Ove godine imat ćemo i glazbeni party s DJ-jem u Kinu Edison, rekla je umjetnička direktorica Karlovac Dance Festivala Melita Spahić Bezjak.

Festival ima naglašenu edukativnu vrijednost i nastoji približiti suvremenu plesnu umjetnost široj javnosti, posebice djeci i mladima.

Ove godine nemamo plesnih radionica, već umjetničke rezidencije. To su programi i aktivnosti gdje umjetnici dolaze u neki grad, okupljaju se i rade na umjetničkoj ideji novih predstava. Ove godine u Karlovcu je to plesna predstava Care, a imamo umjetničku rezidenciju gdje nam u goste dolazi Jasna Vinovrški Leis iz Berlina koja započinje rad na novoj plesnoj predstavi s umjetnicama iz Hrvatske. Uz Jasnu će biti Koraljka Begović, Larissa Lipovac Navojec, Aleksandra Jarnjeva iz Bruxellesa i ja. Uz Kino Edison i Gradsko kazalište Zorin dom, rezidencije će se održati i u Ateljeu suvremenog plesa, a i na otvorenim lokacijama poput parkova i pored rijeka.

U subotu 29. lipnja na programu je interaktivna koncertna predstava BRLOG za djecu i odrasle, a naglasak je na interakciji umjetnika i publike.

Svaka je predstava suvremenog plesnog izričaja jedinstvena i posebna. Ovisi o autorskoj ideji i koncepciji, a sve predstave prate trendove. Suvremeni plesne predstave su interaktivne, pa je u gledanju predstava suvremenog plesnog izričaja bitan sam doživljaj i interakcija s publikom. Sami gledatelji ponekad postaju izvođači.

Ljetno izdanje Karlovac Dance Festivala uključit će tri suvremene plesne predstave recentnih i mladih umjetnika, rezidencijski i radionički program te popratni glazbeno-plesni program. Spahić Bezjak napomenula je kako su ove godine po prvi put uspjeli organizirati za umjetnike, suradnike festivala i volontere kraći izlet žitnom lađom na Kupi.

-Ove godine dolaze nam studentice plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti, a jedna od njih je Karlovčanka Jana Božić. To je dodatni motiv da Karlovčani i Karlovčanke dođu pogledati našu mladu profesionalnu plesnu umjetnicu. Drago mi je da Karlovac broji sve više umjetnika koji se profesionalno bave plesom, zaključila je Spahić Bezjak.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH,  Grada Karlovca i uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. Sve generacije stare i nove publike pozvane su da se pridruže festivalu. Predstave i susreti s umjetnicima pružit će mnogo zabave i mogućnosti za ples. Ulaznice za predstave preuzimat će se neposredno prije predstave na lokacijama izvedbe, a sam ulaz na programe je besplatan.