Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac i ovoga mjeseca organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Sve se održavaju ovoga tjedna u prostoru Crvenog križa u Smičiklasovoj ulici 25.

Prva akcija se održava danas od 9 do 15 sati, a još tri slijede u sljedeća tri dana. Termin sutra je od 11 do 17, u četvrtak od 12 do 18, a u petak od 9 do 15. Voditeljica akcija darivanja GD CK Karlovac, Renata Bogović, zadovoljna je odazivom, osobito jer se povećao postotak mladih darivatelja, od nekih 35 posto, što nije slučaj na razini Republike Hrvatske.

-Vrlo pohvalno je što mladi kada dođumoždanisu kontinuirani odmah, ali s vremenom, iskustva od ovih par godina pokazuju da mladi darivatelji svremenom postanu stvarno odgovorni i da daruju krv svaka tri do četiri mjeseca, ovisno jesu li muškarci  ili žene.

Među mladim darivateljima našla se i osamnaestogodišnja Lana Mrgan, koja je danas došla prvi puta darovati krv.

-Danas sam došla darivat prvi put, imam 18 godina. Potaklo me darivati krv jer je tata to činio stalno dok je bio mlad, a onda je brat krenuo tako da sam i ja odlučila krenuti i nadam se da će uspjet..

Od onih iskusnijih darivatelja, tu je bio Aljoša Ćurčija, koji je već imao priliku darovati krv nekoliko puta.

-Prvo darivanje bilo je u srednjoj školi i shvatili smo da je to jako dobar osjećaj dati nekom krv, a i samo tijelo kako se osjećanakon toga i zbog tog pozitivnog osjećaja  izaziva cjelokupno zadovoljstvo.

Sjetio se Aljoša ovom prilikom i svog prvog darivanja te ohrabio sve koji još dvoje oko toga.

-Nema apsolutno potrebe za nikakvim strahom, jako profesionalno osoblje, vode vas korak po korak kroz cijeli taj proces, traje kratko, bezbolno je, uvijek je poslije neki gablec i sok da dođete k sebi i drugi dan ste k’o novi.

Tijekom ljetne sezone obično su povećane potrebe za zalihama krvi, tako da su dobrodošli svi koji su voljni pomoći na ovaj način.

-Znamo da je tako i zbog prometa i zbog redovnih operativnih zahvata. Ja i ovomprilikom pozivam sve redovne dobrovoljne darivatelje koji su po rasporedu za dati krv da dođu, iako moram napomenuti da je vrijeme godišnjih odmora, Međutim, krv se može darivati u bilokojem mjestu Republike Hrvatske, kazala je Renata Bogović iz Crvenog križa.

Iako su svi dobrodošli, postoje i neki preduvjeti, a to je da je osoba teža od 55 kilograma i da je zdrava. A svi se slažu oko toga da kad jednom daruju, žele to nastaviti i dalje jer se bolje osjećaju i kako kažu „uđe im u krv“.