Ove godine će u Slunju Karlovačka županija sufinancirati novu turističku signalizaciju, Razvojni centar Slunj, manifestaciju Dani mlina, Rastoke trail i razvoj outdoor ponude, a sufinaciranje će se izvršiti iz Programa poticanja ravnomjernog razvitka i Programa  unapređenja turizma. Gradu i turističkoj zajednici ugovore je uručila županica Martina Furdek Hajdin u sklopu kolegija županice u Slunju.

Slunj se i ove godine dobro pripremio za naše javne pozive. Ukupno su osigurali potpore u iznosu od 36 i pol tisuća eura. Svake godine ulažemo u projekte i manifestacije koji će osigurati razvoj na cijelom području županije, a Slunj se posebno ističe u ovom turističkom dijelu, što je, uostalom, prepoznala i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda, UNWTO. Županija je tu da osigura dodatan poticaj, izjavila je županica Martina Furdek Hajdin.

Nastavlja se i ove godine manifestacija Dani mlina uz potporu županije.

Karlovačka županija je bila prva koja je nama dala sredstva i time poticaj, inicijativu, podršku da počnemo s ovim projektom. Projekt Dani mlina je jedan mali projekt koji stavlja u centar događanja mještane i kojim mi u stvari nastojimo inicirati da mještani što više sudjeluju u očuvanju baštine, što je onda i dodatni motiv dolaska turista, rekla je direktorica Turističke zajednice Slunja Jasmina Mrkonja.

Razvojni centar Slunj motiv je poduzetnicima da započnu ili prošire posao. Za nastavak projekta izgradnje ove institucije Slunj je osigurao 20 tisuća eura iz Programa poticanja ravnomjernog razvitka Karlovačke županije. Tim novcem, sufinancirat će se izrada projekta interijera zgrade centra.

Razvojni centar je vrlo važan za grad Slunj, s obzirom da bi po prvi imali mogućnost da na jednom mjestu budu smješteni OPG-ovi, poduzetnici, ali i javni bilježnik, računovodstveni servisi i neke javne usluge.  To je jedan novi projekt za naš grad, očekujemo od njega razvoj START UP-ova i mladih poduzetnika koji bi u prvom koraku imali prostorije i kapacitete da započnu nešto svoje uz podršku grada, a onda kasnije da osnaženi takvi kreću prema gospodarskim zonama, istaknula je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Županica je u sklopu kolegija u Slunju posjetila i mladu poduzetnicu, frizerku Ivanu Gračan. Gračan je četiri godine radila u Irskoj, a onda se odlučila vratiti i započeti vlastiti posao u rodnom gradu.

Trava je ipak zelenija u Slunju. Zadovoljna sam, posla ima dosta, kosa uvijek raste, rekla je uz smijeh Ivana.

A raste i slunjski vrtić, uvjerila se županica. Projekt proširenja vrtića vrijedan je milijun i pol eura, a sredstva su osigurali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Grad Slunj. S početkom nove pedagoške godine, Slunj će imati dodatnih 60 mjesta u vrtiću, odnosno svako će dijete u ovome gradu imati mjesto u vrtiću.

Ovakvi projekti, koji osiguravaju bolji standard osobito za djecu i mlade, najviše vesele. Imamo spreman i projekt dogradnje sportske dvorane pri Osnovnoj školi Slunj, za što očekujemo da ćemo osigurati više od 5 i pol milijuna eura europskog novca. Ali, radimo i na projektu izgradnje Braniteljskog centra u Slunju, kao i podružnici Doma za starije i nemoćne Sveti Antun. Slunj je sjajan primjer kako se uz dobru suradnju lokalne samouprave, nas u županiji i nacionalne razine može puno toga postići. Još imamo dosta posla, ali uvjerena sam da Slunj itekako ima perspektivu razvoja, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Posla je puno na svakom koraku. Županica je u sklopu kolegija obišla i Srednju školu Slunj te Osnovnu školu. Franka, učenica 6. razreda, županici je objasnila:

Praznici su za tri dana, ali tek se sad zaključuju ocjene. Puno je posla, moramo učiti i truditi se do zadnjeg dana.

Na kraju kolegija u Slunju, županica je svim učenicima zaželjela izvrsne ocjene, ali i puno zabave tijekom dugog toplog ljeta.