Karlovački tamburaški orkestar održao je jednu od završnih proba kojima se pripremaju za koncerte serijala „Tambure pod zvijezdama“. Ovog ljeta koncerti su planirani na čak tri lokacije, a tema ovogodišnjih koncerata je sevdah, stoga će publika moći uživati u najljepšim sevdalinkama koje orkestar još nikada nije izvodio na tamburama. 

Do sada su Karlovčani navikli da sviramo samo u Karlovcu na Starom gradu Dubovcu. Ove godine smo malo proširili serijal koji započinjemo u Dugoj Resi na Grin Festu kojeg ćemo zatvoriti koncertom Večer sevdaha. Nakon toga slijedi koncert u Slunju 7. srpnja, a tek u devetom mjesecu ćemo Karlovčane obogatiti koncertom sevdaha, rekla je predsjednica KTO-a Sandra Toth.

Neke od sevdelinki koje će se ove godine izvoditi su Kafu mi draga ispeci, Čudna jada od Mostara grada, Žute dunje, Tebi majko misli lete, Ne klepeći nanulama i još mnoge druge. Tambure će zasvirati pod vodstvom dirigenta Matije Prigorca, a orkestru će se pridružiti dobro poznati vokali prof. Radmila Bocek i Tomislav Božičević te Nikola Medved na harmonici. Uz tambure i sevdah, publika će imati prilike između glazbenih točaka čuti i izabrati stihove sevdalinki koje će čitati Nataša Vojnović.

Sevdah ili sevdalinka je više od same glazbe jer je sevdalinka baš iz duše, nešto što će vjerojatnije biti zanimljivije starijima u našoj publici, ali i mladima koji to prepoznaju. Možemo to usporediti sa svima poznatom pjesmom Ponoć Željka Joksimovića koju su svi imali prilike vidjeti u istoimenom filmu. Svi su se nekako približili tom sevdahu, a i Karlovački tamburaški orkestar do sada nije imao priliku izvoditi koncert s tom temom, pa nam se ovo učinilo prilično zgodnim. Naši su koncerti uvijek s nekim novim temama, a drago mi je da je Karlovačka županija podržala ovaj projekt koji smo prijavili još na jesen, u rujnu prošle godine. Karlovačka županija to svakako podržava jer smo to proširili na tri grada, a ne samo na Karlovac.

„Tambure pod zvijezdama“ sufinancira najvećim dijelom Karlovačka županija, a uz njih i Turističke zajednice područja četiri rijeke, Grad Slunj i Turistička zajednica grada Karlovca.

Pripreme su prilično zahtjevne, morali smo za većinu toga napraviti i aranžman. Naš voditelj je radio većinu aranžmana za ovaj koncert, a trebali smo se pripremiti jer je to nešto novo za naš orkestar iako smo dio tih stvari nekada prije izvodili, ali nikada ovako tematski, da je cijeli koncert bio posvećen sevdahu, dodala je Toth.

Na probama, koje traju i po tri sata, mladi glazbenici intenzivno se pripremaju za koncerte.

Trudimo se da što bolje uvježbamo skladbe. Isto tako uživamo i zabavljamo se, atmosfera je opuštena, ali znamo kada trebamo više raditi, a kada se opustiti. Uvijek kada nastupamo negdje gdje još nismo bili pokušavamo to izvesti još bolje kako bi nas ljudi zapamtili i da nas ponovno pozovu u svoj grad. Sa sevdahom sam bila i prije upoznata, ali ga još nisam nikad svirala, tako da mi je ovo dobra promjena, za razliku od skladbi koje smo svirali za Božićni koncert ili koncert u Vukovaru. Uzbuđena sam što sam dobila priliku svirati takve skladbe, rekla je mlada glazbenica Anamarija Čurčinac.

Prvi koncert održat će se 30. lipnja u Dugoj Resi, a Slunj je domaćin 7. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu. Posljednja večer sevdaha održat će se u Karlovcu krajem rujna kada će stari grad Dubovac ugostiti tambure i sevdah. Ulaz na sva tri koncerta je slobodan, a članovi Karlovačkog tamburaškog orkesta izrazili su nadu da će doći što više posjetitelja na sve tri lokacije koncerata kako bi im sevdah zaiskrio u dubini duše. Večeri sevdaha dobra su prilika za opuštanje na ugodne zvukove tambura.