Izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju omogućila je elektronički upis učenika u prve razrede. Tu mogućnost ove godine koristi 20 županija u Hrvatskoj, među kojima je i Karlovačka. Izuzetak je jedino Grad Zagreb. Roditelji se u sustav prijavljuju putem e-Građana, a oni koji ne koriste sustav ili nemaju internet trebaju se javiti školi čijem upisnom području pripada njihovo dijete.

Cilj je digitalizacijom procesa administrativno rasteretiti roditelje, školske djelatnike i Županijske upravne odjele te omogućiti centralizirano prikupljanje i analizu podataka. Što se tiče Karlovačke županije, sve ide prema planu, a u tijeku su psihofizičke provjere djece za upis u prve razrede koje će po potrebi trajati do 30. kolovoza.

Trenutno je u postupku rješavanje odgoda, prijevremenih upisa, primjerenih programa školovanja i slično, a roditelji su, kao i ranije, mogli izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području. Takvih zahtjeva je bilo čak 225 ove godine, istaknula je županijska pročelnica Marija Ščulac.

Iz Županije se nadaju da će ove godine biti više prvašića nego ranije, ali točni podaci bit će poznati početkom rujna.