Pred skoro godinu dana napustio nas je karlovački slikar i likovni pedagog Milutin Mile Knežević. Njegova bogata likovna zbirka bila je izložena u karlovačkoj Udruzi likovnih autora Karlovac. Kao i većina slikara karlovačkog likovnog kruga i on je svoja nadahnuća i impuls tražio i nalazio u neposrednom dodiru s prirodom. Mile Knežević bio je pažljiv promatrač, a najčešće je radio u tehnici ulja.

-Mile je vidio ono što drugi ne vide. Tamo gdje je cvijet koji većina ne vidi on ga je vidio. Bio je velik optimist i to se očitovalo u većini njegovih djela. Bio je opsjednut pejzažima, krajolicima Karlovca i okolice. Njegove slike su u raznim stilovima, nema jedan specifični, no možemo reći da je u njegovim djelima dominirala žuta boja, a od cvjetne serije slika isticali su se suncokreti, rekao nam je Mišo Pakši, predsjednik ULAK-a.

Mile Knežević radio je kao likovni pedagog 40 godina u Osnovnoj školi Banija. Dobitnik je više priznanja za rad i Povelje zaslužnog pedagoga Hrvatske. Knežević je bio aktivan posljednjih 20 godina u ULAK-u te uvijek rado pomagao mlađim kolegama.

Slike su ostavinskom raspravom pripale dvjema kćerima pa će polovica otići u Englesku, a druga na Floridu, gdje mu kćeri žive. Nažalost u ovakvom postavu ih više nećete moći vidjeti u Hrvatskoj, dodao je Mišo.

Dobitnik je likovne nagrade za akvarel na Karlovačkoj likovnoj jeseni, 1990. Sudionik je stotinjak kolektivnih izložbi i mnogih likovnih kolonija. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama i privatnim kolekcijama.

-Prema njegovim pričama i zapisima napravio je preko 2000 slika, od čega je njih 1500 donirao u humanitarne slike. Jedan pozamašan iznos je dao u humanitarne svrhe i bio je čovjek koji je želio pomoći bez prikrivenog interesa.

Djela profesora Mile Kneževića više se neće vraćati u Hrvatsku u obliku izložbe, ali pokoje njegovo djelo moći ćete pronaći kako krasi poneki zid neke od karlovačkih udruga i ustanova.