Anja Santini Mikulić, članica PD Dubovac, Penjačke Dvorane Fothia i Hrvatske reprezentacije državna je prvakinja u sportskom penjanju u kategoriji boulder te u kombinaciji leada i bouldera. Fantastične rezultate i uspjehe postiže već nekoliko godina u kontinuitetu, a nedavno je dobila mogućnost predstavljati Hrvatsku na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje se u kolovozu ove godine održava u Kini.

Nažalost, umjesto da se veseli i da je posvećena isključivo treniranju i pripremama, Anja mora rješavati i pitanje financija. Naime, put u Kinu i boravak tamo dva i pol tjedna skupa je priča, a Savez jednostavno nema dovoljno sredstava kako bi to sve isfinancirao.

Da, mi u Savezu baš nemamo puno novca pa imamo opciju otići u Kinu, ali u tom slučaju moramo i put i smještaj sami financirati. To je poprilično skupo, treba izdvojiti minimalno dvije tisuće eura, a određenu kotizaciju treba platiti prije samog puta, istaknula je Anja.

Ovu mladu perspektivnu sportašicu već neko vrijeme podržava nekoliko privatnih tvrtki, ali u ovom trenutku na njih ne može računati. Žalosna je jer osim što u Karlovcu nema odgovarajuće uvjete za treniranje pa mora putovati u Zagreb, sada se još ne može ni radovati Svjetskom prvenstvu.

Nema se tu baš što učiniti. Situacija je takava kakva jest. Više se ulaže u loptačke sportove; penjanje je manje poznat sport pa nema toliko ulaganja. Savez nema kako osigurati potrebna sredstva za odlazak u Kinu, ali ja se nekako nadam da će netko prepoznati moj trud te mi pomoći financijski.

Anja bez obzira na sve, svakodnevno vrijedno trenira, a želja joj je u Kini se plasirati u polufinale.