Stigao nam je prvi ovogodišnji toplinski val i visoke ljetne temperature. Međutim, za danas su prognoze na području Karlovca ipak malo dramatičnije. ŽC je poslao upozorenje na opasne vremenske uvjete, a Karlovac je u narančastoj kategoriji.

Zbog anticiklone s jugozapada postupno nam dolazi sve topliji zrak koji je i zaslužan za prvi ovogodišnji toplinski val.

-U petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 °C, a na Jadranu nerijetko oko 25 °C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 °C, moguće mjestimice i više, stoji tako na stranicama DHMZ-a.

Preporuke liječnika kako se čuvati na ovim visokim temperaturama su već svima dobro znane, no ne škodi ponoviti. Naravno ključno je piti dovoljno tekućine, držati se hlada, ako je moguće ne izlaziti iz klimatiziranih prostorija od 11 do 16 i izbjegavati direktno sunce. Dobrodošle su kape, šeširi, prozračna, pamučna odjeća te kreme sa zaštitnim faktorom.