Ivanjski krijes u Karlovcu održava se barem 245. godinu koliko nam je poznato iz arhivskih zapisa, a tek ove godine, po prvi puta posjetitelji će moći kupiti i suvenir vezan uz ovu manifestaciju. Privjesci i magneti napravljeni su, simbolično, od drveta od kojeg se krijes i pali. Ova ideja dugo je mučila kreativku u duši i entuzijasticu Martinu Eldić kojoj je falio onaj posljednji kotačić, kako ideju provesti u djelo.

-Priča s ovim suvenirom je nastala u vrtiću. Tata od jedne djevojčice iz grupe nam je za Božić poklonio kuglicu na kojoj je bilo ugravirano “Najbolja teta” i kada sam to vidjela dobila sam ideju da bi baš ono mogao ideju suvenira provesti u djelo. Nakon kratkog razgovora već istu večer mi je poslao svoju viziju i bila sam oduševljena. Počela sam od uzbuđenja tresti što je netko to napokon napravio. Svi puno pričaju, ali nitko po tom pitanju ništa ne radi. Tomislav je osim magneta koji prikazuje Ivanjski krijes napravio i maleni privjesak palete, rekla nam je Martina Eldić, idejni začetnik.

Tomislav je ovu ideju objeručke prihvatio i već istu večer proslijedio viziju magneta koji će uskoro biti i u prodaji.

Ideja je potekla od Martine, a ja sam sugerirao što bismo mogli provesti u djelo. Započeli smo s magnetom koji je nekako najčešći suvenir. Nakon što sam ga izradio i dalje mi je nešto falilo i tada mi je pao na pamet privjesak u obliku malene palete koja je ključni dio krijesa, dodao je Tomislav Jelinić, vlasnik obrta.

U Paviljonu Katzler će suveniri biti dostupni tijekom cijele godine. Na Ivanjskom krijesu suvenire će prodavati udruge Jak kao Jakov i Rajska ptica, a sav prikupljen novac će ići njihovim štićenicima. Kako je Martina istaknula važno im je da se potiče i onaj humani, plemeniti dio koji bi svaka manifestacija trebala imati.

Cijeli razgovor s Martinom i Tomislavom možete pogledati ove nedjelje u našoj emisiji Pokretači društva na Trend televiziji u 13:00 sati.