Svečano je otvoreno Zvjezdano ljeto, uz Dane piva najveća karlovačka manifestacija na kojoj se svake godine brojnim aktivnostima slavi početak ljeta i rođendan grada Karlovca. Od 23. lipnja do 13. srpnja na više lokacija diljem grada posjetitelji će moći sudjelovati na više od 150 događanja kulturnog, sportskog i zabavnog karaktera.     

Ova manifestacija ima posebnu vrijednost jer na početku i na kraju programa sudjeluju Karlovčani i karlovački umjetnici. Zahvaljujem se svima na trudu, ekipi iz gradske uprave i Turističkoj zajednici na organizaciji. Uvjeren sam da će svatko pronaći nešto za sebe jer je stvarno široka lepeza svih umjetničkih programa i događanja. Bit će predstava i koncerata, a radujemo se Međunarodnom festivalu folklora koji je na neki način temelj cijele ove priče. Dan grada ćemo kao i svake godine proslaviti budnicom, a navečer i rođendanskim balom za koji vjerujem da će biti posjećen kao i prethodnih godina. Radujemo se i činjenici da će promocija Zvjezdanog ljeta ići puno šire od našeg grada i vjerujem da ćemo na taj način dovesti ljude iz Zagreba, Rijeke i bližeg okruženja. Zvjezdano ljeto stvarno je postalo vrijedna kulturna manifestacija, a ne samo rođendanska proslava, rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

U sklopu programa svečanog otvorenja održan je tradicionalni mimohod i podizanje zastave Grada Karlovca ispred Gradskog kazališta Zorin dom u pratnji Karlovačke građanske garde, Puhačkog orkestra grada Karlovca i Karlovačkih mažoretkinja. Svečanost otvorenja na koncu je uveličao talentirani mladi izvođač, nositelj titule najljepšeg glasa Hrvatske, Martin Kosovec.

Nakon svečanog otvorenja na mostu iznad Kupe koji spaja Gazu i Baniju održano je i tradicionalno natjecanje u povlačenju konopa od 20:00 sati. Snage su odmjerile muške i dječje ekipe ovih gradskih četvrti, a Gažani su u oba slučaja izašli kao pobjednici. Slavlje se nastavlja uz glazbene nastupe, a vrhunac večeri, paljenje Ivanjskoga krijesa u 22:00 sata, uveličat će i vatromet.