Ovih dana, kao i u narednom periodu, građani će osvježenje od vrućina i sparina potražiti u kupanju na rijekama, jezerima, bazenima i moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije.

Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, policija apelira na građane da koriste uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba, da ne skaču u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili na kojima je skakanje zabranjeno, da ne ulaze u vodu pod utjecajem alkohola ili droga. Savjetuje se ne plivati neposredno nakon obroka, a važno je i ne izlagati se predugo jakom suncu  te ne ulaziti u hladnu vodu vruć.

Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe i treba imati stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi.

Neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristiti pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ukoliko se u vodi primijeti netko u nevolji, odmah pružiti ili potražiti pomoć .