Početak ljeta u Karlovcu je već godinama nezamisliv bez Međunarodnog festivala folklora. Ove godine održat će se jubilarni 25. puta, a posjetitelje, kao i uvijek, očekuje dolazak zanimljivih folklornih grupa koje će nas, sigurni smo, osvojiti svojim maštovitim, šarenim kostimima, originalnim i veselim plesnim nastupima te vedrim duhom.

Uvertira u ovogodišnje izdanje MFF-a svakako je izložba fotografija istaknutih karlovačkih fotografa koji prate festival te poklona koje su organizatorima uručile razne grupe koje su proteklih godina prodefilirale našim gradom i pokazale bogatu kulturu svoje zemlje.

Festival otvaramo 30. lipnja u Šancu s početkom u 20:30 sati. Ove godine dolazi nam šest grupa iz Moldavije, Indije, Slovačke, Uskršnjeg otoka (Čile), Perua i Paname. Bit će prikazan uistinu jedan šarolik folklor i nadam se da će se ljudima svidjeti program, istaknuo je jedan od organizatora festivala Željko Štajcer.

Okusi svijeta začinit će cijelu priču, a grupe folkloraša će osim u Karlovcu, nastupati i u Dugoj Resi, Ozlju te Ogulinu. Festival će ove godine trajati sve do 06. srpnja.

Smisao je kroz dolazak različitih grupa upoznati druge kulture, stvoriti toleranciju prema različitim narodima i njihovim kulturama. Želja je bila i nas ovdje potaknuti da se još više trudimo očuvati našu nacionalnu kulturu, odnosno folklor. Naime, po definiciji – narod bez kulture nije narod.

Organizacija ovakvog jednog festivala nije nimalo jednostavna i traje praktički cijelu godinu. Zahtijeva velik angažman, trud i vrijeme, ali kad se pogleda krajnji rezultat, sve se to itekako isplati i vrati.

Zahvaljujem se prije svega Ivani i Kristini koje ulažu puno truda i slobodnog vremena. Naime, svi mi imamo obitelj, primarne poslove pa ponekad detalje dogovaramo i u kasnim noćnim satima. Drugačije ne ide. Treba to sve posložiti, od financijskog dijela, javljanja na razne natječaje pa do osmišljavanja programa, komunikacije s grupama itd… Zahtjevan je to posao, naglasio je Štajcer.

Ove godine u organizaciju su uključene i dvije dodatne grupe koje će nastupiti u revijalnom tonu. Grupa iz Slovenije tako će zaplesati u Dugoj Resi, a grupa iz Španjolske u Ozlju.

Foto: FB MFF