U 20 županija diljem Hrvatske vrše se upisi učenika u prvi razred osnovne škole prema novom modelu, elektronički. Online upis ne vrši jedino Grad Zagreb, no, kako kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, očekuje se da će sustav koristiti od iduće godine.

U Karlovačkoj županiji zasada nema većih problema sa elektroničkim upisima učenika u prvi razred osnovne škole. Ukoliko roditelji žele prijaviti dijete u školu kojoj ne pripada prema upisnom području, moraju školi dostaviti pisani zahtjev, a krajnju odluku donosi Učiteljsko vijeće škole.

Dok jedan dio javnosti smatra da roditelji kalkuliraju te biraju škole koje imaju, prema njihovim saznanjima, lakši program, županijska pročelnica Marija Ščulac ističe da postoji niz drugih razloga.

Roditelji uglavnom imaju objektivne i opravdane razloge. Nekima je lakše da dijete pohađa školu koja je blizu njihovih radnih mjesta, a da ne pričamo o baka – deda servisima. Puno roditelja danas radi u drugim gradovima i ima užurban tempo života. Tada brigu o djeci preuzimaju bake i djedovi kojima je lakše unuke pokupiti iz škole koja je blizu njihovih kuća i stanova.

Također, sve je više djece koja zbog određenih razloga, bilo da su uvjetovani emocionalnim, kognitivnim ili fizičkim aspektima, ne kreću sa svojim vršnjacima u prvi razred osnovne škole već u sljedećoj školskoj godini.

Osim psihofizičke nespremnosti, stručnjaci ukazuju i na druge probleme poput npr. nerazvijene grafomotorike ili izostanka jezičnih predvještina.

Porast u odgodama upisa neki stručnjaci povezuju s manjkom tjelesnog kretanja i sve veće količine vremena provedene pred malim ekranima. Manja količina fizičke aktivnosti pokazala se povezana sa slabijim kognitivnim sposobnostima. Osim toga, podaci iz prakse ukazuju i na porast govorno-jezične patologije kod djece.

Podsjetimo, prošle godine čak četiri tisuće mališana nije moglo upisati prvi razred u Hrvatskoj, dok su u nekim našim županijama oboreni i neslavni rekordi.

I mi svake godine imamo određeni broj djece koja dobiju odgodu upisa. Vjerujemo komisiji koja procijeni da je kod nekih mališana to najbolja odluka. Njima ta jedna godina jako puno znači, ali ne bih rekla da smo primijetili porast, istaknula je pročelnica Ščulac.