Hrvatska banka za obnovu i razvitak, u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, razvila je novi financijski instrument – Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela 14. lipnja ove godine. U suradnji HBOR-a i Karlovačke županije, danas je u Karlovcu održana radionica o mogućnostima financiranja putem ovog financijskog instrumenta na koju su bili pozvani potencijalni korisnici sa područja Karlovačke županije.

Urbani razvojni fond predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture obogaćenih komercijalnim sadržajima, čime se omogućuje ostvarivanje prihoda od naplate usluga. Ovaj fond podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti.

Ova inicijativa u skladu je sa strategijom HBOR-a usmjerenom na podršku regionalnom razvoju i održivim projektima, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. HBOR i dalje nastavlja pružati povoljne financijske uvjete i podršku projektima od strateške važnosti za Hrvatsku, istaknula je voditeljica Područnog ureda za Liku HBOR-a Frana Lokas-Mudrovčić, te pozvala zainteresirane za kreditne programe HBOR-a da se jave u Područni ured gdje mogu dobiti dodatne informacije.

Inicijativu HBOR-a za održavanje radionice o mogućnostima financiranja putem novog financijskog instrumenta „Urbani razvojni fond“ prihvatili smo s velikim interesom, obzirom da se ovdje radi upravo o podršci projektima koje u velikoj mjeri provodi i Karlovačka županija. To su projekti zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije, a posebno i izgradnje objekata za turizam, sport, kulturu te gospodarstvo. Sve su to projekti koji se odnose na zelenu tranziciju što i jest jedan od razvojnih ciljeva Karlovačke županije. Radionica je pokazala da na području Karlovačke županije, u našim gradovima i općinama, postoji značajan interes za korištenjem sredstava iz ovoga fonda i možemo biti sigurni da će njegova implementacija na terenu svakako polučiti značajne rezultate, izjavila je županica Martina Furdek  Hajdin.

Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Kapitalni rabat, odnosno otpis glavnice koji može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita, ostvaruje se po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti, naglasio je Marin Jelušić, specijalist Direkcije za velika poduzeća i grupe HBOR-a.

Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, za rezervaciju sredstava te za prijevremeni povrat (otpis) kredita koji je rezultat realizacije kapitalnog rabata. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može doseći 10 milijuna eura. Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu  0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, do 30. lipnja iznosi 3,52 posto godišnje, fiksno.

Ukupno je za plasman korisnicima kredita na raspolaganju 172 milijuna eura – od čega 50% iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i 50% iz sredstava HBOR-a.