Povodom obilježavanja 33. obljetnice osnutka 110. brigade ZNG/HV Udruga pripadnika 110. brigade pripremila je niz aktivnosti, među kojima je i tribina pod nazivom „Skrb države i lokalne uprave i samouprave za veterane nakon razvojačenja”. Tribina je održana u prostou Kina Edison.

-Moram napomenut da su nam ove godine došli američki veterani u posjet da razmijenimo iskustvo sa njima. Dakle, ideja se rodila među članovima Udruge, Charlieja Warnera i Slavena Vujnovića, koji nažalost danas nije s nama, ali mi ga pozdravljamo i želimo mu da ozdravi i da nam se vrati zdrav. Mi smo preuzeli ovu ulogu i oni će biti naši gosti do 1. srpnja, kazao je predsjednik Udruge 110. brigade Srđan Fot.

Fot je istaknuo kako je dosadašnje druženje s američkim veteranima pokazalo kako su svi veterani isti, odakle god bili. Članovi 110. goste će uključiti u brojne aktivnosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka, prezentirat će im brojne znamenitosti, ne samo u Karlovcu, nego i u Slunju i Ozlju, a među prvim aktivnostima bila je ova tribina.

Dio svog istraživanja veteranske populacije s gostima je podijelio američki veteran Charlie Warner doktorand Sveučilišta u Leuvenu, u Belgiji.

-Do ideje je došlo unazad nekoliko godina, a unazad šest, sedam mjeseci američki veterani su me pitali o mogućnostima suradnje, odnosno, kako bismo mogli to realizirati. I od te početne ideje, poziva došlo je do cijelog projekta i sada imamo 15 američkih veterana s brojnim različitim borbenim iskustvima ovdje u Karlovcu.

Prema Warnerovim riječima, ovdje su veterani iz rata u Vijetnamu, mornarica, zračne snage, marinci, a ovdje je i Gold star wife. To je grupa žena čiji su muževi ubijeni u Iraku. Radi se dakle, o vrlo raznolikoj skupini veterana.

O skrbi države, lokalne i regionalne samouprave na tribini su govorili predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Marin Svetić, Martina Kostolanji iz Karlovačke županije, general u mirovini i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Josip Lucić, ravnatelj veteranskih centara Republike Hrvatske .

-Možemo sa sigurnošću reći otkako je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, napravljeni su značajni iskoraci sa nizom pozitivnih zakonskih rješenja, a isto tako izgradnjom četiriju veteranskih centara kroz koje tijekom godine može proći više od 10 tisuća korisnika. S druge strane, pokrenut je niz drugih aktivnosti, poput preventivnih pregleda, s obzirom na to da je statistički utvrđeno kako veteranska populacija, nažalost, ranije umire, ali i cijele obitelji su zahvaćene tom ratnom traumom.

Udruga 110. brigade sutra slavi dan osnutka brigade, predviđeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskih branitelja u 17 sati, kojem će nazočiti i ministar Tomo Medved, a u subotu je već tradicionalni rafting karlovačkim rijekama. Pripadnici Udruge zahvalni su na podršci u organizaciji ovako bogatog programa Gradu Karlovcu, Karlovačkoj županiji i Ministarstvu hrvatskih branitelja.