Nikola Tesla Experience Center Karlovac nositelj je novog, zanimljivog projekta pod nazivom STEM amazonke. Cilj je poticanje interesa djevojčica za STEM područja ( znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te dugoročno povećanje broja žena u ovim disciplinama.

Projekt se fokusira na djevojčice od 6 do 10 godina starosti i nudi im niz besplatnih interaktivnih radionica kroz koje će se upoznati s temeljnim konceptima različitih STEM disciplina. Radionice će se održavati od srpnja do studenog ove godine.

Osim što će naučiti više o znanosti i tehnologiji, projekt će djevojčicama pomoći u razvoju kritičkog razmišljanja, rješavanju problema te ih potaknuti na suradnju i timski rad.

Prva u nizu radionica nosi naziv „Čaša života“, u sklopu koje će se izrađivati mali ekosustavi u staklenci koristeći vodene biljke.

„SwitchLab“ bit će posebno zanimljiva aktivnost. Riječ je o spajanju strujnih krugova uz pomoć sklopki i prekidača.

Djevojčice će moći sudjelovati i u radionici „Rukobot“ – strojarstvo i hidraulika. Izrađivat će hidrauličke robotske ruke od kartona. Na radionici „Kemija Express“ izrađivat će se pak replike lava lampi i eruptirajućeg vulkana uz pomoć kuhinjskih sastojaka.