U Maloj vijećnici Gradskog poglavarstva održan je svečani prijem za sve sudionike 25. Međunarodnog festivala folklora. Prijemu su nazočile zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić i županica Martian Furdek-Hajdin, predstavnici folklornih skupina te predsjednik MFF-a Željko Štajcer, dopredsjednica Kristina Medarić i idejna začetnica festivala Okusi svijeta i producentica i koordinatorica festivala Ivana Moškun Štefanac.

-Voljela bih da iz našeg grada ponesete lijepe običaje i uspomene, podijelite ih sa svojim sugrađanima i dođete nam opet. Zahvala svima koji su u organizaciji i što su nam omogućili ovako lijep festival u našem gradu, dodala je Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako ju veseli što se festival proširio još prošle godine na područje Karlovačke županije i što će sudionici festivala nastupiti u Dugoj Resi, Ozlju i Ogulinu.

-Vidjeli ste u Karlovcu puno gradilišta. Prije dvije godine smo nažalost doživjeli potres pa se sada te zgrade obnavljaju, a uz njih obnavljaju se i prometne površine. Žao nam je što ne možete vidjeti sve ljepote našeg grada, pa vas pozivam za koju godinu da nam se ponovno vratite kad sve bude završeno, dodala je županica.

Folklorne skupine oduševljene su Karlovcem, pa iako žale zbog raskopanih ulica, zaključno su istaknuli kako na ovom festivalu uvijek rado gostuju.

Predstavnik Čilea predstavio je svoju grupu koja je sastavljena od Čileanaca i Španjolaca. Jako su sretni što su dio ovog festivala, posebno jer su pregovori oko dolaska trajali dvije godine. Uputio je i pohvale visokoj organizaciji festivala koja već godinama uspješno okuplja folklorne skupine iz različitih dijelova svijeta u jednom malenom Karlovcu i njima omogućuju da pokažu svoju kulturu.

Predstavnici Paname izuzetno su sretni što gostuju u Karlovcu. Drago im je što mogu predstaviti svoje bogato kulturno nasljeđe. Oduševljeni što je grad čist i miran, a ljudi ljubazni i gostoljubivi.

Moldavci ističu kako im je ovdje zaista lijepo, prvi puta su u Hrvatskoj i oduševljeni pejzažima i bojama te naravno ljudima koji su gostoljubivi i vrijedni. Oduševljeni su i hrvatskim folklorom što koreografijama, ali i nošnjama. Drago im je što su pripadnici organizacijskog odbora ujedno i njegovatelji kulture. Za kraj zahvalili su svima koji su ovdje dio festivala jer promicanjem raznih kultura oni su ambasadori mira i to je primarna uloga kulture.

Svoje zahvale uputili su i pripadnici Indije, Perua te Slovačke i s gradskim predstavnicima razmijenili darove.