U srce Karlovca stigli su Okusi svijeta. Sudionici Međunarodnog festivala folklora do subote će predstaviti svoja specifična jela, a ovaj događaj započeo je Cooking showom na kojem su se održale kulinarske radionice. Predstavnici Paname, Slovačke, Moldavije, Perua, Indije i Čilea posjetiteljima su prikazali korak po korak pripreme jednog od nekoliko recepata iz svoje zemlje. Sva ostala jela zemalja koje gostuju na Međunarodnom festivalu folklora posjetitelji mogu pronaći u gastro kućicama u kojima ih pripremaju renomirani restorani, po originalnim recepturama, za cijelo vrijeme trajanja Okusa svijeta. Što se krije u kuhinji Moldavije, otkrio nam je ugostitelj Marko Vukelić:

– Evo, imamo ovdje Sarmale. Nešto slično našim sarmama. Zatim Placintu, Alivancu i Cusmu lui Gugutu.

Za Panamu kažu da je lonac okusa. Iako njena kuhinja ima sličnosti s drugim latinoameričkim kuhinjama, ističe se svojom jedinstvenom mješavinom začina, sastojaka i multikulturalnim utjecajima što nam je potvrdila i ugostiteljica Ivana Vukmanić.

– Imamo 9 sveukupno jela. Iz Paname imamo tipično tijesto s kobasicom pirjanom u povrću. Imamo specifično jelo koje se kuha i puni mljevenim mesom. Imamo Panama puding koji je u svijetu poznat, a od kruha je, mlijeka, suhog voća i jaja. Nudimo i jela iz Slovačke.

Indijska kuhinja donosi mirisne začine, prženo povrće, aromatične kruščiće i guste umake što ju izdvaja od ostatka svijeta.

– Imamo Butter chicken, ražnjiće, okruglice od raznih orašastih plodova. Imamo dva pića, mješavinu badema s mlijekom i mješavinu mlijeka, jogurta i manga.

Prvog dana posjetitelji su najviše tražili sljedeća jela:

– Možda traže najviše nešto slično našim jelima, pa mogu reći da najviše traže palačinke, tvrdi Marko.

Pa zasad se najviše prodaju popečci od krumpira, rekla je Ivana.

– Jako vole glavna jela, ražnjiće, a meni osobno je najdraži Butter chicken, dodao je Viktor.

Među ugostiteljima se pronašla i Blanka Gera koja je ljubav pronašla u pripremanju indijske kuhinje.

Da su Okusi svijeta pun pogodak na karlovačkim ulicama, dokazali su veliki redovi u kojima su posjetitelji strpljivo čekali da isprobaju jela svjetskih kuhinja. Program su upotpunili folklorni nastupi i zabavne animacije učenja plesnih koreografija gostujućih grupa.