U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu Nagrada „Zdravko Pucak“ dodjeljuje se svake godine mladim pjesnicima do 30 godina starosti, s područja Republike Hrvatske i sa svih prostora na kojima postoji književna produkcija na hrvatskome jeziku. 

-To je nagrada za mlade pjesnike i rekao bih da je ona prilika da mladi pjesnik dobije svoju knjigu. Izbori nisu jednostavni, jer, kao što znamo, naša čitanja su subjektivna, no zato postoje povjerenstva tako da smo se na kraju jednoglasno dogovorili za upravo ovaj rukopis, kazao je Miroslav Mićanović, predsjednik povjerenstva.

Ove godine prijavljeno je 15-ak rukopisa. Iako je broj naizgled malen, organizatori su iznimno zadovoljni interesom mladih za izražavanje na ovaj način.

Prošle godine smo u istom prostoru predstavili antollogiju i dobitnike nagrade u prvih 25 godina života nagrade. Nastavili smo tradiciju i drago nam je da još mladih zainteresiranih ima i da nam se javljaju, rekla je Marina Marinković, predsjednica OMH u Karlovcu.

Više o samoj zbirci rukopisa rekla nam je i sama pobjednica. Djevojka koja s ljubavlju piše kratke priče i poeziju, a dolazi iz Zagreba.

Nemam neku određenu inspiraciju, Vjerujem da se inspiracija može naći u svemu i svaki dan nosi nešto novo. Jednostavno se prepustim i pustim da to dođe. Pišem kratku prozu i poeziju. Ovo mi je druga nagrađena zbirka pjesama, a nadam se da ću s vremenom doći i do duge proze. Velika je ovo čast i jako sam zahvalna i sretna. Uvijek je lijepo dobiti priznanje, kaže Lea Čorak, pobjednica.

Pobjednicu ovogodišnje nagrade „Zdravko Pucak“ odabralo je tročlano povjerenstvo nakon pojedinačnog i zajedničkog čitanja svih pristiglih djela. Organizatori se nadaju da će se i narednih godina mladi prijavljivati na ovaj natječaj, a oni koji su se već prijavljivali nastaviti pisati poeziju.