Započela je tradicionalna Hrvatska flautistička akademija u sklopu ovogodišnjeg Zvjezdanog ljeta. Kao što smo već imali prilike čuti ovo je majstorska akademija za klasičnu flautu, a pozicionirala se kao jedna od vodećih u Europi. Ideja ove akademije stvorena je prije 11 godina.

Srećko Šestan kada je postao ravnatelj me pitao bi li radio nešto pa sam se raspitao što je interesantno i što bi moglo privući ljude iz cijelog svijeta. Shvatio sam kako je to vrlo ozbiljan zanat i koliko su flautisti posvećeni tome pa smo pokrenuli Hrvatsku flautističku akademiju i tu smo 11 godina, kazao je jedan od osnivača Hrvatske flautističke akademije Petar Ćurić.

Iako je ove godine nešto manje polaznika nego prošle, jubilarne godine i dalje je u planu odraditi tradicionalni program. U tjedan dana trajanja raspored je popunjen svim polaznicima ovogodišnje akademije.

Doručak, zatim prva sesija. Nakon ručka imaju razgovor s umjetnikom, svaki put s drugim profesorom gdje se razgovara o glazbenom poslu, audicijama, uspjehu i sličnom. Nastavljamo sa sesijama, masterclassima i na kraju spavanje, osim onih nekoliko dana kada su završni koncerti, recitali i slično, kaže Ćurić.

Nakon početnog upoznavanja započeo je i prvi sat s Albertom Vocaturom, profesorom flaute na svjetski poznatom sveučilištu “Giuseppe Verdi” u Milanu. Odaziv profesora na ovu akademiju uistinu je velik, a odabir često težak za organizatore.

Javljaju se dobroviljno no pitanje je hoće li netko potegnuti iz Češke, Slovenije, Italije zbog tog profesora, jer mi ovo radimo zbog studenata. To moraju biti imena koja će zadovoljiti studente iz različitih krajeva europe. Ja sam tu neki selektor i na žalost ima ponih koje moram i odbiti, a one koje želiš je, naravno, teže dobiti, rekao je Ćurić.

Za kraj akademije polaznici će pripremiti završni koncert koji će se održati već 9. srpnja, a jedna od profesorica, gospođa Pavičević, svoj će solo recital imati sljedeći dan, 10. srpnja.