Grad Karlovac i Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske pronašli su zajednički jezik. Plaće odgajatelja u dječjim vrtićima Karlovac i Četiri rijeke bit će izjednačene s plaćama učitelja u osnovnim školama. Iz Grada Karlovca navode da je ovo obveza koju će izvršiti, a tiče se odluka Vlade Republike Hrvatske na tragu izjednačavanja koeficijenata u predškolskom odgoju i osnovnim školama.

– Ja ću iskoristiti ovu prigodu i zahvaliti krovnom, odnosno, nacionalnom sindikatu, ali i lokalnom sindikatu i našim ravnateljicama jer mislim da smo stvarno u jednom otvorenom pristupu i argumentiranom razgovoru došli do rješenja koja će ustvari ne samo ispuniti zakonsku obvezu nego će i osigurati nesmetano provođenje svih ovih odluka, izjavio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik.

Dogovor je da se zadrže sva prava do kraja godine koja su dosad imali odgajatelji u gradskim vrtićima, a odnose se na materijalna prava.

– Jasno je i mislim da je dobro da je na razini cijele države ipak napravljen jedan koncept koji će prije svega osigurati svim vrtićima u Hrvatskoj, odnosno, odgajateljicama u Hrvatskoj jednaka prava. Možemo to tako govoriti. Držimo da je dobro da se to izjednačilo sa školama pogotovo što se tiče koeficijenata. Inače, valja spomenuti da sve ovo što se događa danas i u Karlovcu je vezano u konačnici i uz određena sredstva koja ćemo mi kao Grad dobiti iz državnog proračuna. U 2024. godini je to 690 000 eura.

Kako navodi Mandić, stav Grada je bio da vode brigu o vrtiću svjesni situacije da se na tržištu rada javlja nedostatak stručnog kadra.

– Inače što se tiče povećanja plaća, tu ima i ovaj jedan element koji se tiče cijelog gradskog sustava. Gotovo preko 90% ljudi koji rade u gradskom sustavu, znači, tu govorim i o upravi, tvrtkama, ustanovama i vrtićima, imalo je jedan benfit od 1.1. ove godine kad smo ukinuli prirez jer su ga oni do tad plaćali. Sad ga više ne plaćaju. Naravno, nisu to cifre koje posebno zapnu za uho, ali i to je jedan onaj dio koji ustvari s razine proračuna ostaje kod naših zaposlenika.

Ovaj dodatak kolektivnom ugovoru do kraja godine je manji, ali na razini godine gradski proračun opteretit će za 1 500 000 eura. Omjeri povećanja u odnosu na proračun su poprilično veliki, tvrdi Mandić i dodaje kako moraju zaposliti 6 odgajateljica  za novi vrtić u Rečici. Gotova je javna nabava za izgradnju Luščić i nadaju se da neće biti žalbi kako bi se nesmetano potpisao ugovor s izvođačem. U postupku je priprema dokumentacija za dogradnju Područne škole Hrnetić kako bi se određeni prostori prenamijenili za predškolski odgoj.