Učenici Ekonomsko – turističke škole Karlovac i profesorica Tatjana Protulipac predstavili su projekt „Karlovački pravednici među nama“ u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“. Izradili su strip te prikazali karakteristike pravednika i njihove priče. Inače, pravednik među narodima je povelja koju dodjeljuje država Izrael pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrebljenja tijekom Holokausta, a pritom su riskirali vlastite živote.

– Strip smo izrađivali na način da je kolegica crtala na papir olovkom i dogovorile smo se da ne bude bojanja. Tako je sve većinom crno – bijelo. Sastavljali smo tekstove. Naučila sam da je ovo jedna od bitnih stvari koju bi svatko trebao znati pogotovo jer ovo obilježava naš grad, navodi Dora Brezović, učenica 2. C, hotelijersko – turistički tehničar.

– Najviše sam naučila o priči koju sam crtala, znači, doba presvlačenja, koja se radi o židovki Hermini koja je pokušavala i uspjela izaći, tvrdi Petra Fakin, učenica 2. C, hotelijersko – turistički tehničar.

U Hrvatskoj ima 130 odlikovanih pravednika među narodima. Na medalji koju dodjeljuje izraelska vlada i memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema napisan je stih iz Talmuda: „Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet.“

– Prošle godine radili smo priču o obitelji Reiner. Onda su napravili knjižicu koja je bila s kratkim crticama iz života obitelji Reiner. Isto su dosta oslikali sve to i to su učenici koji su dosta vješti artistički. Neki su od njih dobri govornici. Oni su u drugom dijelu projekta. Neki dobro pišu pa su pisali scenarij. Mi od 2018. godine imamo projekt “Židovi u Karlovcu” i jako se puno bavimo time. U ovom projektu sudjelovalo je 10-ak učenika. Jedni su napravili crteže, jedni scenarij, a jedni su istraživali da bi dobili priču tako da je dosta kompleksno, rekla je Tatjana Protulipac, prof. povijesti i geografije.

Profesorica Protulipac pohvalila je rad učenika jer su za ovaj projekt izdvojili svoje slobodno vrijeme, a konačan rezultat zadivljujuć je i poučan.

– Moj razred koji je velikim dijelom sudjelovao u ovom projektu, a to je 2. C, imao je prošle godine predavanje o pravednicima među narodima, pa im je to vjerojatno bila dodatna okolnost da se mogu baviti tim stripom. Sudjelovali su i maturanti iz 4. C (HTT) i učenica iz 1. B (poslovni tajnik). To su 3 razreda koja su sudjelovala u tome.

Karlovac ima 4 pravednika među narodima, a to su: Pavao Horvat, Lujo Štefan i Ljubica Štefan – Živković te Agata Jaga Đerek. Upravo njihove herojske priče prikazane su kroz ovaj hvale vrijedan projekt učenika.