Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj slavi peti rođendan, a tom prilikom nam je ravnatelj muzeja Igor Čulig istaknuo je kako je zadovoljan brojkama.

-Brojimo otprilike 30 tisuća posjetitelja godišnje, što znači oko 150 tisuća od otvaranja. Moram priznati da me kao dugogodišnjeg muzejskog djelatnika iznenadilo, ali 80% posjeta su obitelji s djecom. To usmjerava našu odgovornost upravo prema toj populaciji koja pokušava djeci prenijeti našu tešku i slavnu povijest, a mi moramo pristupiti djeci da teške događaje prezentiramo na njima pitak način, izjavio je Igor Čulig, ravnatelj Muzeja grada Karlovca.

Čulig je još dodao kako promjena na stalnom postavu muzeja neće biti, iako su prethodnih godina postojale najave za proširenjem vanjskog dijela postava.

U sklopu obilježavanja 5. rođendana Muzeja na Turnju, u suradnji s Udrugom Bojna Frankopan predstavljena je monografija bojne čiji je autor Tomislav Šulj.

-Određeno vrijeme ovo nisu bile popularne teme, a nakon oslobađanja hrvatskih generala interes javnosti se povećao i mogli smo lakše i više raditi na istraživanju ovih tema. Knjiga je nastajala dugo jer je riječ o specijalnoj postrojbi čije djelovanje nije bilo dokumentirano u tolikoj mjeri upravo zbog njihovog “specijalnog” djelovanja. U najvećoj mjeri išao sam metodologijom usmene povijesti što podrazumijeva intervjuiranje velikog broja branitelja i važnih ljudi koji su se nalazili na ratnom putu bojne Frankopan, izjavio je Tomislav Šulj, autor monografije.

Bojna Frankopan je bila na svim bojištima osim na Karlovačkom. Svoj ratni put završili su očuvanjem mira u Srednjoj Bosni nakon čega su i rasformirani.

Jedan od rijetkih bojnika bojne Frankopan koji je u njoj bio od početka do kraja je i Krešimir Raguž koji nam istaknuo kako ih srećom nije puno stradalo.

-Put je bio kad gledam iz ove perspektive prilično težak no kada smo bili mladi ništa nam nije bilo teško. Mi smo bili specijalna jedinica, profesionalci na terenu. Imali smo odlične zapovjednike, uglavnom bivše legionare, dodao je Krešimir Raguž, bojnik.