S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju te u cilju prevencije događaja stradavanja djece od dehidracije, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su preventivne aktivnosti kako bi upozorili i potaknuli roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ali u kojem je ukazano na zakonski okvir takvog čina kao i na preporuke stručnih osoba. 

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi: „Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“, priopćili su iz policije.

Kako bi se što veći broj roditelja upoznao sa sadržajem, policija je predmetni letak distribuirala domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama na području karlovačke županije kao i prilikom nadzora u prometu. Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje. Također, kroz redovne policijske poslove i u svim daljnjim preventivnim aktivnostima, policijski službenici će dijeliti letak i upozoravati roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.