Povodom 445. rođendana grada Karlovca u organizaciji Mačevalačkog kluba Karlovac održan je 13. tradicionalni Mačevalački turnir. Na turniru je sudjelovalo petnaestak natjecatelja, među kojima su bili i istaknuti članovi kluba.

-Turnir je jedan od rijetkih u svijetu koji se održava na otvorenom. Nije službeni i ne vodi se za nikakvu rang listu, ali je ipak natjecateljskog karaktera. Organiziramo ga tako da naši sugrađani mogu vidjeti kako izgleda pravo sportsko mačevanje na otvorenom, rekao je trener Mačevalačkog kluba Karlovac Krešimir Profozić.

U mačevanju postoje tri discipline: mač, floret i sablja. U Mačevalačkom klubu Karlovac najviše koriste floret, tanak mač s kuglicom na vrhu.

Ovo je u principu muški seniorski turnir, pa će Karlovčani i Karlovčanke moći vidjeti pravo seniorsko mačevanje. Za kvalitetnog mačevaoca bitna je brzina, snaga, eksplozivnost, brzina razmišljanja, brzina u nogama i rukama, a i inteligencija je velik dio toga jer se kaže da je mačevanje fizički šah. To je danas preraslo u dosta zahtjevan i naporan sport. Što se tiče anaerobnog i aerobnog kapaciteta boraca, da bi se ostvario kvalitetan rezultat u jednom danu treba imati deset do petnaest borbi, pa je uz eksplozivnost potrebna izdržljivost.

Treninzi moraju biti visokog intenziteta, pa članovi kluba treniraju po tri sata skoro svakog dana.

Bavim se mačevanjem već devet godina, a ovaj turnir je ovdje svake godine u sedmom mjesecu. Njime također privlačimo nove članove. Osobno sam sudjelovao na državnim i europskim prvenstvima, a bio sam i na svjetskom prvenstvu prošle godine. Na svjetskom kupu u Poljskoj u ožujku sam bio treći, rekao je član Mačevalačkog kluba Karlovac Jakov Božić.

Glavni cilj turnira je predstaviti Karlovčanima floret kao jednu od mačevalačkih disciplina i time javnosti približiti ovaj sport.