Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu, a u Karlovcu je pohađao Gimnaziju Karlovac. Upravo njemu u čast i baš na njegov rođendan, Karlovačka plesna reprezentacija priprema plesni spektakl naziva „Tesla projekt“ koji će se održati u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u srijedu s početkom u 21 sat.

– Pokrivamo njegov život od ranog djetinjstva pa sve do njegovog najvećeg uspjeha u pobjedi borbi struja. Znači, kad je umjesto Edisonove istosmjerne struje Teslina izmjenična osvijetlila čitav svijet. Teško je prenijeti priču o tako nekom velikom čovjeku, a o Tesli pogotovo zato što je ples malo apstraktna umjetnost. Nemamo mogućnost govora iako imamo naratora da malo pojasnimo ljudima jer pokrivamo neke dijelove Tesline priče koje nisu baš suviše poznate u javnosti. Bilo je teško prikazati sve te njegove dijelove života koji su možda manje poznati, najavio je Goran Koprenica, plesač, režiser i koreograf.

Članovi reprezentacije misle na svaki detalj kako bi posjetiteljima dočarali svaki segment pa su tako odlučili unijeti mračnije elemente u kojem će im pomoći njihovi kostimi, a koji će osvijetliti određene scene.

– S obzirom da je Tesla patentirao tako mnogo uređaja vezanih za struju i bežični prijenos energije. Imamo čitav jedan dio predstave koji se bazira na LED odjelima. Tu će biti potpuni mrak i tu je više igra svjetla nego ples iako plešemo samo što je to malo onako multimedijalni doživljaj.

FOTO: Facebook stranica – Karlovačka plesna reprezentacija

Rođendan Nikole Tesle zajedno će na kazališnim daskama proslaviti Katarina Banda, Petar Bijelić, Marko Gurović, Viktorija Gurović, Lucija Kocanjer, Goran Koprenica, Karlo Laić, Lucija Majetić, Željka Matijević, Petra Poturica, Jasna Pribanić i Ivana Rumenović Novinić.

– Imamo jako puno projekcija. Puno se igramo sa svjetlom i sjenom. Mislim da ćemo dobro prenijeti tu njegovu priču od odlaska iz Hrvatske sve do njegovog najvećeg uspjeha. Tu smo odlučili završiti s obzirom da Tesla pred kraj života nije više imao tako sretnu priču pa smo htjeli dati neki sretni završetak.

Karlovačka plesna reprezentacija nastala je 2016. godine okupljanjem plesača iz različitih plesnih centara kao što su kazališta, plesni klubovi i studiji. S obzirom na različitu plesnu povijest i obrazovanje svakog pojedinog plesača, reprezentacija predstavlja široku paletu plesnih stilova. Uz mnogobrojne nastupe i produkcije, članovi potpisuju i dvije plesne predstave, obje u produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom“. Hvaljeni prvijenac, plesna predstava „Mystery“ posvećena detektivskom žanru, premijerno je izvedena 2017. godine. Potom je nastao “Nuspojavus” koji je svoju premijeru doživio 2019. godine. Predstava paralelno obrađuje dvije teme – jednu bajkovitu kroz popularne likove iz bajki i romana za mlade, i drugu – destigmatizaciju osoba sa psihičkim smetnjama.