Održano je predavanje, ali i turnir u problemskom šahu. Iako je šah sam po sebi mnogima komplicirana igra, problemski šah zapravo je traženje određenih poteza kako bi se što prije završila igra.

Za običan šah ljudi kažu da je sport, da je umjetnost pa je to nekako široko objašnjenje, a problemski šah može se gledati još šire, na neki način to je proširenje šaha u smislu umjetnosti, a naziva ga se još i šahovskom poezijom, rekao je Dejan Klišić, šahovski sudac i instruktor.

U problemskom šahu igra se kao bijele figurice, a cilj je u određenom broju pokreta pobijediti igru, napraviti određene pokrete i slično.

Rješavači će dobiti set od devet šahovskih problema u kojima će morati naći mat u dva, tri ili četiri poteza. Morat će naći i dobitak i remi, odnosno spasiti partiju za bijeloga, kaže Klišić.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu 3. Dana židovske baštine. Turnir nazvan imenom jednog od osnivača karlovačkog šahovskog kluba i velikog ljubitelja problemskog šaha.

Izidor Gross je vrlo zanimljiva figura i vrijedan šahovski djelatnik s kraja 19. početka 20. stoljeća. Pisac je prve šahovske knjige na hrvatskom jeziku i prema njegovom nazivlju u knjizi “Šahovska abeceda” su imena dobile šahovske figure u hrvatskom jeziku. Kasnije je bio i osnivač Hrvatskog šahovskog saveza, a jako je volio sastavljanje šahovskih problema, rekao je Klišić.

Kroz pisanje knjiga o problemima Gross se povezao s mnogim europskim i američkim šahistima i tako ušao u povijest šaha ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Nakon ovog šahovskog turnira održat će se i šahovska simultanka, već sutra, na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u 16:00 sati.