Vrlo nekonvencionalna ideja stigla je u Grad Karlovac. Gelender za klofanje tepiha u Gradskoj četvrti Rakovac proglašen je spomenikom. Gotovo svaka zgrada u Karlovcu imala je jedan gelender za klofanje tepiha. Gelenderi su dio naše tradicije, a kako ih bolje obilježiti danas, nego ih proglasiti spomenicima.

Ideja spomenika je krenula prije više od pet godina. Zanimale su me te konstrukcije u naselju Savica gdje sam se tada doselio. Znao sam da nešto moram s tim napravit i kako je ideja dozrijevala shvatio sam da ih trebam proglašavati spomenicima, rekao je Tomislav Hršak, akademski kipar.

Ova ideja nije novitet. Karlovac je četvrti grad u kojemu je gelender proglašen spomenikom. Prvi je bio Zagreb, a nakon njega Split i Krapina.

Prvi je bio za vrijeme Trijenala hrvatskog kiparstva. Nakon toga u Splitu, nedavno u Krapini i sada u Karlovcu. U Karlovac sam se odlučio zbog suradnje s Ka-Matrixom, a glavna ideja je da te konstrukcije koje su nekad imale svoju punu funkciju i živjele su sa stanovnicima tog kvarta danas su stvari koje nikome ne služe. Zato sam ih odlučio proglašavat spomenicima, kaže Hršak.

Suradnja između Ka-Matrixa i kipara Hršaka postoji već pet godina od izložbe u Ziliku, a prije godinu dana saznali su za koncept spomenika. Odluka je došla da se to napravi upravo u sklopu Zvjezdanog ljeta.

Početkom ove godine kad se sklapao program Zvjezdanog ljeta u komunikaciji s voditeljima programa predložili smo da se u Karlovcu napravi ovako nešto. Ja vjerujem da ćemo mi suradnju i dalje nastaviti, kaže Denis Mikšić, projektni voditelj udruge Ka-Matrix.

Ovime su pokazali važnost povijesti javnih prostora u Hrvatskoj, ali i ukazali na važnost javnih okupljanja na mjestima na kojima se to inače ne događa.