Nastavljaju se radovi popločavanja Radićeve ulice u karlovačkoj Zvijezdi. U projektu je predviđeno oko 26 tisuća kvadrata popločenja počevši od Korza, dalje Radićevom i susjednim ulicama u Zvijezdi sve do Straže. Intenzivno se radi i na obližnjim ulicama, a prije popločavanja potrebno je dovršiti podzemne radove i kanalizaciju.

Krenuli smo s fazom popločavanja od Korza prema Cesarčevoj ulici kao prvoj fazi. Krajem 2018. i početkom 2019. godine na ovom su prostoru izvršena arheološka istraživanja jer smo prema arhivskim zapisima imali podatke da se tu nalaze strukture vezane za karlovačku fortifikaciju i koje su dio velike rekonstrukcije karlovačke Zvijezde koju je Habsburška Monarhija provodila sredinom 19. stoljeća. Zajedno s Gradom Karlovcem smo trebali donijeti odluku, pa smo odlučili da se prezentacija tih podzemnih struktura izvede u parteru. Ovo što sada vidimo ovdje je vertikalna projekcija svih podzemnih struktura. Sve su podzemne strukture konzervirane, pa ako se neki naši nasljednici odluče u nekom trenutku na fizičku prezentaciju, osigurali smo im preduvjete, rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar.

Kočevar je dodatno objasnila da su, uz podzid, na unutarnjem spoju krakova Zvijezde izvedeni kaponiri, odnosno fortifikacijske strukture koje su u dnu šanca služile za obranu. Ono što je sada vidljivo na popločenoj površini na početku Radićeve ulice je vertikalna projekcija podzemnih struktura.

Trag u smeđim opločnicima je vanjski rub tvrđave koja nije samo s unutarnje strane šanca. Njezine strukture postoje i s vanjske strane. Tu je jedan pretbedem niži od onog s unutarnje strane šanca, a ovdje se radi o unutarnjem spoju dvaju krakova Zvijezde. Vrh trokutastog završetka nalazi se ovdje. S druge strane je takozvani skriveni put pred bedemom koji se poklapa sa šetnicama na šetalištu Franje Tuđmana i u Gundulićevoj ulici. Iza toga u formi opeke je nosač mosta i od njega su formirane dvije metalne šine dužine otprilike 54 metra u razmaku oko 5 i pol metara. Njima je naznačen most koji je vodio u tvrđavu. Tu su i stope lučnih nosača mostova i jedna trapezoidna forma koja se tek sad radi, a to je u pricipu vertikalna projekcija kaponira. Iza kaponira će biti trag bedema u istim opločnicima kao što su ovdje, s elementima tvrđave.

Posljednji element prezentacija bit će predtvrđavska kula. U Konzervatorskom odjelu smatraju da je to predtvrđavski sistem obrane gradilišta jer je u vrijeme izgradnje tvrđave turska opasnost bila svakodnevna. Temelji predtvrđavske kule pronađeni su u arheološkim istraživanjima, a ona će biti prezentirana nepravilnim kamenom.

U dogovoru s Gradom Karlovcem i Turističkom zajednicom planira se postaviti interpretacijska ploča u 3D varijanti kako bi bila dostupna i slijepim i slabovidnim osobama. Svi bi tako mogli znati o čemu se ovdje radi, a u dogovoru s Turističkom zajednicom napravit ćemo jednu kratku edukaciju naših turističkih vodiča kako bi gostima mogli prezentirati bogatstvo naše kulturne baštine, zaključila je Kočevar.