Šimun i Roko Ivandić, braća u uzbudljivom svijetu motocrossa putuju u nizozemski Heerde gdje će ovog vikenda nastupiti na utrci Svjetskog prvenstva, svaki u svojoj kategoriji. Tjedan poslije Roka čeka još jedan važan ispit – finalna utrka Europskog prvenstva u češkom Loketu za klasu 65 cm. Očekivanja su velika, dečki su naporno trenirali i u potpunosti su spremni za ono što ih očekuje.

Pripreme su bile odlične. Tri tjedna smo proveli na Đurđevačkim peskima. Konkurencija u Nizozemskoj bit će jaka, očekuje se dolazak stotinjak vozača. Podloga je specifična, pijesak, što nama u jednu ruku odgovara, u drugu baš i ne. Vidjet ćemo kako će se sve odigrati. Treba imati i malo sreće. Cilj je prije svega se kvalificirati za glavnu utrku. Sve drugo će biti dodatan plus, istaknuo je 15-godišnji Šimun.

Puno smo trenirali kako bismo se u Nizozemskoj pokazali u što boljem svijelu. Očekujem dobar rezučtat, cilj mi je ući u top 10 najboljih vozača. Nakon toga putujem u Češku gdje se borim za osvajanje titule prvaka Europe. Mislim da je to moguće ostvariti, ispričao nam je 11-godišnji Roko.

Podsjetimo, dečki su u svijet motocrossa ušli su još kao mala djeca. Ljubav prema ovom sportu naslijedili su od majke Lidije i oca Ante koji im je danas ujedno i trener. Članovi su Moto kluba MX Ribnik, Motocluba Manzano te Dirt Bike Racing Teama iz Italije. Rezultati koje su do sada ostvarili su impresivni.

Šimun će u Nizozemskoj voziti klasu 125, Roko 65. Znamo svi da je klasa 125 najbrojnija, najteže je kvalificirati se na utrku. Očekujemo da će Šimun proći kroz kvalifikacije, a na glavnoj utrci neka da sve od sebe pa što bude, naglasio je izbornik Hrvatske motocross reprezentacije Danko Braim.

Roko sljedeće godine prelazi u klasu 85. Inače vozimo jako, državno prvenstvo u Italiji.Tu bude redovito oko 80 vozača. Roko je u svojoj klasi trenutno vodeći. Pobijedio je u polufinalu i sad ga čekaju tri finalne trke. Šimun je uvijek u top 10, što je odličan rezultat, kaže trener Ante.

Vrhunac sezone, uz ove dvije važne utrke, bit će i finale Italije u rujnu.

Moram napomenuti da mi u Italiji ne treniramo na stazama pa dođemo na utrku. Neke staze vidimo prvi puta. Prije dva mjeseca Roko je došao na jednu utrku, nikad nije vozio na toj stazi. Nakon dva kruga imao je najbolje vrijeme od 60 vozača, istaknuo je na kraju ponosni otac i trener Ante.