Na 38. sjednici Gradskog vijeća, oporbeni vijećnik Ivica Furač prozvao je Mandića, kojeg na sjednici zbog neodgodivih saborskih obveza nije bilo, na smjenu direktorice Vodovoda i kanalizacije, Katarine Malenice.

Kao problem u njenom mandatu vidi vođenje projekta aglomeracije, netransparentnost prilikom izdavanja računa korisnicima te zamućenu vodu koja se ponavlja u određenim dijelovima grada.

Direktorica Malenica složila se kako problematika sa žutom vodom postoji i ponavlja se na Švarči i Vučjaku, no ističe da bez obzira na boju je ispravna za piće.

-To je pojava koja se događa u većini vodoopskrbnih sustava, a mi imamo još dodatnu problematiku jer mijenjamo cijevi putem projekta aglomeracije. Nakon svake prijave naš tim je izišao na teren, isprao cjevovode i uzeli smo vodu na analizu. Analiza je pokazala kako je s vodom sve uredu i sve analize su sukladne. Ja kao direktorica Vodovoda odgovorna sam za kakvoću i ispravnost vode i tvrdim da je voda u Karlovcu zdravstveno ispravna. Dužni smo odmah informirati javnost ako bi samo jedna analiza ukazala na prisutnost bakterija u vodi, a to do sada nije pokazala niti jedna. Kada je voda žuta naravno da je nećemo odmah konzumirati, treba pričekati par minuta da se razbistri i uredu je za konzumaciju, izjavila je Katarina Malenica, direktorica ViK-a.

Vijećnik Furač ukazao je na nalaz Zavoda za javno zdravstvo iz ožujka ove godine koji je plaćen od strane fizičke osobe. Nalaz ukazuje kako voda ne odgovara kakvoći za potrošnju.

-Voda dođe zamućena nenajavljeno i ljudi je konzumiraju ne znajući što im je činiti. Također mi plaćamo račune za vodu koja je zamućena po uobičajenoj cijeni.

Malenica tvrdi kako je voda uredu te najavljuje kako će biti manje zamućenja kad radovi na cjevovodu završe.

-Riječ je o promjeni tlakova u sustavu i podizanju taloga koji je ključan dio svakih cijevi. Kod prijave ovakvih situacija nastojimo isprati cijevi. U svim cijevima se nalazi talog koji se podiže prilikom povećanja brzine strujanja vode. Često dolazi do hidrauličkih udara, a to je uglavnom zbog pojava puknuća i kvarova, nagla otvaranja i zatvaranja ventila hidranata, neovlašteno korištenje hidranata, prespoji na vodoopskrbnoj mreži itd. Na području Vučjaka i Stativa je bilo nešto više kvarova na cjevovodu koji su uzrokovali češće zamućenje vode na Vučjaku, dodala je Malenica.

Naposljetku, Malenica je dodala kako će pokušati riješiti problem noćnim ispiranjem sustava, krenut će od Švarče pa na ostala područja gdje se pojavljuju češća zamućenja. Što se pak Vučjaka tiče, prema najavama direktorice, problem će biti u potpunosti riješen do idućeg ljeta kada bi trebala biti izgrađena dodatna vodosprema. Trenutna je premala za aktualne kvarove i potrebna je dodatna.