Ministarstvo financija i Porezna uprava predstavili su nagradno natjecanje “Bez računa se ne računa”. Svi punoljetni građani putem aplikacije mogu prijaviti račune koje im izdaju prodavatelji i pritom osvojiti i do 20.000 eura.

Stara izreka kaže “Bez računa se ne računa”. Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prodavatelj je obavezan ispostaviti račun, a kupac je obavezan uzeti račun i imati ga pri izlasku iz radnje. Svjesni tu toga sugrađani, ali i poslodavci.

Da se bez računa ne računa znaju dobro i u Ministarstvu financija koje je predstavilo istoimeno nagradno natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi građani stariji od 18 godina. Pravila sudjelovanja su sljedeća: kada prodavatelj izda račun potrebno ga je prijaviti putem mobilne aplikacije mPorezna. Prijava se vrši ili skeniranjem QR koda na računu ili putem takozvanih ZKI-a i JIR-a. Natjecanje se provodi u šest kola kroz sljedećih šest mjeseci, a nagrade osvajaju oni natjecatelji s najvećim brojem prikupljenih bodova.

Ukupan fond nagrada iznosi 80.000 eura. To znači da će se u svakome kolu proglasiti prvo, drugo i treće mjesto. Za prvo mjesto nagrada je 5000 eura, za drugo 3000 eura, za treće 2000 eura i tako u svakome kolu. Za sveukupno natjecanje, ukupna nagrada za onoga koji je evidentirao najveći broj računa nagrada će biti 20000 eura, otkrio je Marko Primorac, resorni ministar.

A kako se skupljaju bodovi otkrio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Za svaki prijavljeni račun, sudionik dobiva jedan bod. S time da može sudjelovati u određenom kolu na način, ako prijavi izdane račune koji su izdani za vrijeme trajanja tog kola, od istog izdavatelja računa sudionik može prijaviti jedan račun dnevno. Ne može od istog izdavatelja računa prijaviti pet računa dnevno niti različiti sudionici mogu taj isti račun iskoristiti, poručio je Kutleša.

Cilj ovog natječaja je, pojašnjava Primorac, podizanje svijeti o fiskalnoj disciplini kod građana.

Povećati i financijsku pismenost građana, odnosno u ovome kontekstu i poreznu pismenost, svijest o potrebi sudjelovanja aktivnoga u poreznom sustavu, razumijevanja poreznoga sustava i svijest o važnosti fiskalne discipline. Jako je važno razviti svijest o obvezi izdavanja, ali onda i preuzimanja, odnosno zadržavanja računa od strane naših građana, ističe Primorac.