Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji će se u srijedu i četvrtak osobito biti osjetan na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak će se proširiti i na osječko, zagrebačko i karlovačko područje. Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora.

Građani se savjetuju da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru. Također, ukoliko se koriste roštilji u sklopu domaćinstava, ne činiti to za vjetrovita. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih treba odmah napustiti ukoliko se ne može požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.

Važno je ne otežavati vatrogascima gašenje, a sebe ne dovoditi u opasnost. Ne koristiti dronove za snimanje požara, jer se time ugrožava sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.