Najtoplije doba godine donosi brojne opasnosti za zdravlje. Visoke temperature, povećana vlažnost zraka i jaka sunčeva svjetlost mogu teško naštetiti tijelu, a pogotovo osjetljivim skupinama poput djece i starijih osoba. Važno je znati kako se ponašati tijekom trajanja toplinskih valova i slušati preporuke liječnika.

-Preporuka za vruće dane je da ne izlazite na otvoreno u razdoblju između 10:00 i 17:00 sati, a ako ipak morate negdje otići, nastojte da to bude negdje gdje je klima ili hlad. Također se morate adekvatno obući; obavezno je nošenje pokrivala za glavu i sunčanih naočala, a također treba nanijeti zaštitne kreme na kožu. Uvijek treba piti dovoljno tekućine, bez obzira osjećate li žeđ ili ne. Preporuka je piti negaziranu vodu ili nezaslađene sokove, a treba izbjegavati alkohol i kofein. Pacijenti koji imaju kronične bolesti, posebno kardiovaskularne bolesti i dijabetes, trebaju redovito uzimati propisanu terapiju, objasnila je djelatnica Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Ivana Laslavić Blašković.

Laslavić Blašković je dodala kako, u slučaju da se jave tegobe poput malaksalosti, glavobolje, mučnine ili vrtoglavice, treba što prije potražiti liječničku pomoć. Pravilnim ponašanjem tijekom vrućih ljetnih mjeseci najbolje se preveniraju neželjene posljedice poput toplinskih grčeva, toplinske isrpljenosti i toplinskih udara.