Policijska uprava karlovačka prezentirala je rezultate provedene preventivne akcije Dan ljubaznosti u prometu. Akcija se održava s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Odabranim vozačima dodjeljena su priznanja i prigodne nagrade. 

-Iskreno, iznenadila me nagrada, a zahvala ide u ime cijele obitelji. Supruga je isto dobar vozač, kao i mlada kćer koja je nedavno položila vozački ispit. Svi se u obitelji nastojimo ponašati kao kulturni vozači jer su pješaci najvažniji. Ako pješaci imaju kulturu prelaska, onda je i nama vozačima puno lakše za stati i propustiti ih, rekao je jedan od dobitnika nagrade Dražen Furač.

Furač je dodao kako je u Karlovcu poprilično dobra situacija s ponašanjem u prometu u odnosu na druga mjesta. Nervoza i napetost očekivano se javljaju u vrijeme gužvi i vrućina, ali da sve ovisi od samih sudionika u prometu.

Dan ljubaznosti u prometu Postaje prometne policije kontinuirano provodi od 2016. godine, a zasniva se na partnerskom odnosu s jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju s Gradom Karlovcem. Akcija je provedena na šest najfrekventnijih mjesta u Karlovcu, a njome je obuhvaćeno 2275 sudionika u prometu. To je zavidna brojka koja nam je odredila smjernice u odnosu tolerancije vozača i pješaka koji su definitivno najugroženija skupina u prometu. Veseli nas povećanje broja vozača koji poštuju prometne propise, a to je u ovom slučaju bilo gotovo 86 posto vozača koji su svojim ponašanjem pridonijeli ostvarivanju pozitivnih trendova, objasnio je načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac.

Preventivna akcija provodi se u suradnji s Gradom Karlovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije. Pripadnici prometne jedinice na frekventnim pješačkim prijelazima u Karlovcu bilježili su vozače koji poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima i one koji to ne poštuju, a metodom slučajnog izbora odrabrano je deset vozača.

Ono što me izuzetno veseli je da veliki broj vozača i sudionika u prometu poštuje prometne propise i tako čine naš grad sigurnim. Čestitam svima koji su danas ovdje nagrađeni i svima koji se pridržavaju propisa te ih potičem da tako nastave dalje. U zadnje vrijeme primjećujem kako ljudi u prometu pomažu jedni drugima i propuštaju se kad su velike gužve, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

Okupljeni su poželjeli da tolerantan odnos svih sudionika u prometu bude svakodnevica i da što manje svjedočimo prometnim nesrećama.