Svečano je obilježen početak radova na dogradnji Osnovne škole Slava Raškaj u Ozlju i izgradnji sportske dvorane. Projekt je to vrijedan više od sedam milijuna eura, a iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti školi je bespovratno odobreno šest milijuna eura.  

Škola inače broji 357 učenika, a u samoj zgradi ih je 267 u 14 razrednih odijeljenja. Trenutno je na raspolaganju ukupno 11 učionica – osam klasičnih i tri praktikuma, a tri razredna odjela idu u drugu smjenu, pri čemu se učenici od 1. do 4. razreda izmjenjuju na tjednoj bazi. Što se tiče dvorane, ona ne zadovoljava uvjete po samim gabaritima.

Prema riječima ravnateljice škole Gordane Basara i predstavnice izvođača radova, u prizemlju novog objekta smjestit će se suvremena sportska dvorana sa popratnim sadržajima poput svlačionica i sanitarija, a na katu će biti tri nove učionice za razrednu nastavu te dnevni boravak za djecu. Sve će to jednim hodnikom biti spojeno s postojećim objektom škole, a u planu je urediti i parkiralište te okoliš. Radovi bi trebali biti završeni do Božića 2025.godine, dogradnja dodatnih učionica omogućit će prelazak u jednosmjenski rad, a sportsku dvoranu moći će koristiti i šira zajednica.

Naša škola slavi 50. rođendan i jednostavno nema ljepšeg poklona za rođendan od ove dogradnje. Novi prostor olakšat će nam rad, sportska dvorana omogućiti izvođenje nastave tjelesnog kvalitetno i po svim standardima. Zahvaljujem se svim dionicima koji su sudjelovali i koji sudjeluju u ovoj priči, rekla je ravnateljica OŠ Slava Raškaj Gordana Basara.

Mi smo se  još na samom početku uključii u projekt izradom i financiranjem projektne dokumentacije kako bi sve skupa išlo brže, a sada pripremom pristupnog puta ovoj školi kako bi mehanizacija lakše prolazila. Jako smo veseli i jedva čekamo da sve bude gotovo, posebno sportska dvorana koja nam je prijeko potrebna, naglasila je gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.

Ovo je povijesni dan za školu, grad i cijelu županiju. Ovu dvoranu i cijeli projekt smo dugo čekali, puno se ulagalo i evo, napokon smo dočekali i početak radova. Iza nas su dvije sportske dvorane, jedna u Kamanju i jedna u -netretiću, a želja nam je da svako područje ima podjednake uvjete za život i rad. Osim toga, ova dvodijelna dvorana izdašno je financirana europskim sredstvima, što nas posebno raduje.

Naša je dužnost ulagati u mlade i tu nema kompromisa niti alternative. Moramo im omogućiti sigurno odrastanje i najkvalitetnije školovanje. Dužni smo afirmirati vrijednost rada, zasnivanje obitelji i život na ovom području, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Otvorenju radova prisustvovala je i Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zadužena za osnovno i srednje obrazovanje.

Ulaganje u obrazovanje je investiranje u budućnost. Ova Vlada to je započela još u prvom mandatu i uspješno nastavlja i u trećem. U ovom mnadatu pripremljene su 2 milijarde i 700 milijuna eura z aobrazovanje na svim razinama. Uključili smo se u financiranje dječjih vrtića kako bi sva djeca do 2030. godine imala osigurano mjesto u vrtiću, a za osnovnoškolce je važno da pređu u jednu smjenu jer smo jedna od rijetkih zemalja u EU koja još uvijek ima održava nastavu u turnusima.