Nažalost s višim temperaturama bakterija Salmonela uvijek postaje aktualna i nerijetka je akutna crijevna bolest poput salmoneloze. Ipak, dobra je vijest da je ove godine u Karlovcu nema u značajnom broju, no na oprezu ipak treba biti. Najproblematičnije namirnice su najčešće jaja, meso i mesni proizvodi te mlijeko i mliječni proizvodi.

Dobrom termičkom obradom hrane, dakle kuhanjem i pečenjem će se bakterije uništiti i čovjek se neće zaraziti. Problemi nastaju prilikom kraćih termičkih obrada ili kod pečenja debljih komada mesa. Posljednjih godina bilježimo porast i kada ljudi nemaju dovoljno strpljenja pričekati da se meso na roštilju do kraja ispeče. Mljeveno meso također može biti vrlo opasno, rekla nam je dr. Renata Hlaj, voditeljica Službe za epidemiologiju ZZJZ KZ.

Salmonela se prenosi prljavim rukama na hranu ako se ruke pravilno ne operu prije pripreme namirnica, a visoke temperature idealno su vrijeme za razvoj bakterija. Češće obolijevaju djeca, dok odrasli imaju razvijeniji imunitet, pa često budu asimptomatski kliconoše.

Treba dobro paziti s obradom sirovog mesa ako postoji sumnja na salmonelu. Dobro prati ruke nakon obrade, ne koristiti isti nož ili dasku za pripremu sirovog mesa te termički obrađenog. Ako hrana predugo stoji van frižidera na ovim visokim temperaturama i u njoj je minimalna količina bakterija one će se vrlo brzo razmnožiti. Ove temperature su praktički inkubator za bakterije, dodaje dr. Hlaj.

Znakovi i simptomi infekcije u prosjeku traju nekoliko dana. Većina ljudi ozdravi bez posebnog tretiranja lijekovima.

Za salmonelu uglavnom svi znaju, no posljednjih godina je puno češća bakterija kampilobakter. Simptomi su isti kao kod Salmoneloze, probavne smetnje, temperatura, bolni grčevi u trbuhu itd. Zadnjih par godina ga ima dosta više no salmonele, ove godine je nešto veći broj oboljelih u posljednja dva mjeseca što vjerojatno ima veze s ovim velikim vrućinama.

Kampilobaktera posljednjih godina ima puno više no salmonele, a dosta ga ima i u posljednja dva mjeseca.

Prije nam je bila češća salmonela, no sada smo se pridružili problemima “razvijenih zemalja”. Kampilobakter je rezultat industrijskog uzgoja pilića i premda ljudi često ističu kako u Hrvatskoj imamo domaće piliće, na kraju ispadne da uglavnom oni to nisu. Već kupljeni, pa dohranjeni. Što se tiče kolača, veće epidemije nije bilo od kada su pred dosta godina zabranili unos kolača u restorane bez certifikata. Stvar je bila što ljudi koji su ih doma proizvodili nisu imali dovoljno rashladnog prostora. Sladoledi danas s druge strane se nažalost uglavnom niti ne rade s vrhnjem i jajima, pa je bojazan za salmonelu manja.