U moru svakodnevnih obaveza koje sa sobom nosi majčinstvo često se dogodi da majke više zaista nemaju ideju što kuhati. Rješenje za ove male slatke probleme ima Zrinka Janković, majka troje djece i supruga rodom iz Splita s turanjskom adresom kraj Karlovca. Javnosti je već poznata po blogu „Mamin ručak“ kojeg je izradila prije više od 3 godine, a sad je na red došla i realizacija njene prve kuharice naziva „Što ako…“.

– Već nekih dvije godine mene moji pratitelji, odnosno mame, nagovaraju na neki način da izdam kuharicu. Meni kuharica uopće nije bila u fokusu niti je bila jedan od mojih ciljeva. To je zahtjevan projekt. Da se ne lažemo, financijski isto zahtjevan projekt. Postavljala sam sebi često pitanje “Tko sam ja da pišem kuharice?”. Onda sam samu sebe tako sabotirala. Opet su na mail ili u inbox dolazila pitanja “Kad će ta kuharica? Pa daj objedini to sve što radiš na jedno mjesto, da možemo listati i možemo kuhati po tome.”. Onda me je to nekako poguralo, one su me pogurale da to napravim, rekla je Zrinka Janković, autorica bloga „Mamin ručak“.

foto: Demjan Rožman

Kuharicu krasi 10 poglavlja sa 106 recepata. Svako poglavlje ima uvodnu priču i recepte koji odgovaraju na „ŠTO AKO…“ izazov. Fokus je na jednostavnosti i lako dostupnim namirnicama te jela nemaju pretjeranu dekoraciju. Ova kuharica priča o svakodnevici jedne mame koja nema vremena uljepšavati tanjur kada u srijedu umorna dođe s posla ili kada u četvrtak želi djetetu skuhati ručak prije škole.

– Ja ne živim nekim glamuroznim niti luksuznim životom niti se takvim prikazujem. Jako volim jednostavnost. Takva su i jela. Onda sam se doslovno stavila u glavu jedne mame i koju ona situaciju prolazi kroz tjedan. Tako da je nastala kategorija “ŠTO AKO… si došla doma s posla i treba ti ideja za brzi ručak?, “ŠTO AKO… imaš izbirljivo dijete?”, “ŠTO AKO… pitaš muža “Što za ručak?”, a on ti odgovori “Ne znam.” ili “Svejedno mi je.““, “ŠTO AKO… ti treba ručak za dva dana?”, “ŠTO AKO… ne želiš nered u kuhinji?” pa onda ideje ručkova iz jedne posude, “ŠTO AKO… imaš ostatke jučerašnjeg ručka?”, “ŠTO AKO… za prilog želiš puno povrća, a ne samo krumpir?”, “ŠTO AKO… ti treba ručak to go?”, znači, ručak za izlete ili ponijeti na posao, “ŠTO AKO… u hladnjaku imaš puno povrća kojemu ističe rok trajanja pa da ga ne baciš?” i “ŠTO AKO… ti zagori ručak?”.

foto: Demjan Rožman

Jela imaju jednu posebnu emociju koju samo mamin ručak može ispričati. Osjetit će to svaki čitatelj dok će listati kuharicu i kuhati svom djetetu po receptima. Zrinka je jako ponosna na jednu posebnu kategoriju, a to je „ŠTO AKO…ti zagori ručak“.

– Listala sam puno kuharica i ne znam ima li ijedna kuharica u sebi zagorene ručkove zato što oni, realno, nisu atraktivni. Mislim, nitko ne ide za tim kad kuha da mu zagori ručak ali tu više pišem o podršci mami. Puno puta nama mamama zagori ručak i puno puta se zbog toga osjećamo frustrirano kao da mi nismo dovoljno dobre, kao da niti tom djetetu ne možemo skuhati ručak i kakve smo mi to mame ali u biti ja tim mamama želim reći da budu ponosne na sebe. Ima jedna rečenica u kuharici: “Da si sjedila na kauču i čekala da ti dostava donese djetetu ručak, tebi ručak ne bi zagorio. Tvoje dijete bi imalo fin ručak, ali koju emociju ima taj ručak?”.

foto: Demjan Rožman

Upravo su te emocije glavne odrednice ove kuharice jer su i same fotografije koje se nalaze u istoj spontane i jela nisu fotografirana na način da budu kao iz filma. Običan bijeli tanjur predstavlja sve ono što se krije u jednoj obitelji.

– Kuharica započinje zahvalom mami koja je meni prenijela tu vrijednost maminog ručka. To je nešto što ja želim prenijeti svojoj djeci. Možda će oni jednog dana kuhati tatin ručak, ne znam gdje će živjeti i čime će se baviti te ne znam što život nosi ali želim kad dođu doma, da znaju da ih tu čekaju toplina i miris doma, a to je mamin ručak.

foto: Demjan Rožman

Njeni sinovi glavni su pozeri na fotografijama koji su prikazali apsolutno sve emocije kad je u pitanju mamina kuhinja, od veselja zbog omiljenog jela do mrštenja jer se u tanjuru nalazi ipak i ono povrće koje im nije baš najdraže. Kako navodi Zrinka, naslovnica kuharice bit će prava obiteljska, a svjetlo dana ugledat će početkom listopada.

foto: Demjan Rožman