Budući kuhari i kuharice, učenici drugog i trećeg razreda, u dvorištu Trgovačko-ugostiteljske škole sudjelovali su na 24. školskom natjecanju pripremanja fiš paprikaša.
– Ovo je već 24. godinu za redom kako mi organiziramo školsko natjecanje u spremanju fiš paprikaša. Otprilike je to svake godine u ovo doba, tu i tamo se dogodi da je izuzetno u proljeće, ali uglavnom je to u jesen. Učestvuju uvijek učenici koji se obrazuju u programima kuhar, tako je i ove godine, imamo učenike iz drugog i trećeg razreda, onako miješana je ekipa, jedan učenik iz drugog jedan iz trećeg razreda, rekao je Damir Pleša, ravnatelj Trgovačko-ugostiteljske škole.
Fiš paprikaš je tradicionalno hrvatsko jelo, spravljeno od riječne ribe i začinjeno paprikom, a školsku recepturu i način pripreme otkrio je nastavnik kuharstva.
– Mi imamo neku svoju školsku recepturu. Dan prije smo popirjali luk koji ćemo danas još samo malo zažutiti, nakon toga ide tekućina, uglavnom voda, stavljamo repove i glave od ribe za temeljac. Nakon toga idu začini sol i papar, crvena slatka i ljuta paprika i kad je ta juha gotova onda stavljamo ribu koja se kuha nekih maksimalno 10-ak minuta i nakon toga se ta riba poslužuje, a mi ju poslužujemo s domaćim širokom rezancima, otkrio je Zlatko Šušlje, nastavnik kuharstva, Trgovačko-ugostiteljska škola.
Fiš paprikaš kuha se do sat i pol vremena, a učenicima je ovo prvi put da ga pripremaju na otvorenom.
– Fiš paprikaš se priprema oko sat, sat i pol vremena, što se tiče ribe unutra stavljamo šarana. Ovo nam je prvi put da radimo ovako na otvorenom, znali smo to pripremati i raditi u kabinetu i jako smo uzbuđeni, rekla je Emily Reščić, učenica 3. razreda.
Nakon što učenici završe fiš paprikaš, slijedi ocjenjivanje jela, a potom učenici i profesori dijele porcije fiša svim zainteresiranim prolaznicima. Iz Trgovačko-ugostiteljske škole otkrili su kako je interes učenika za zanimanje kuhar velik te da unazad nekoliko godina upisuju dva razreda koji se popune već tijekom ljetnog upisnog roka.