Budući kuhari i kuharice, učenici drugog i trećeg razreda, u dvorištu Trgovačko-ugostiteljske škole sudjelovali su na 24. školskom natjecanju pripremanja fiš paprikaša.

Ovo je već 24. godinu za redom kako mi organiziramo školsko natjecanje u spremanju fiš paprikaša. Otprilike je to svake godine u ovo doba, tu i tamo se dogodi da je izuzetno u proljeće, ali uglavnom je to u jesen. Učestvuju uvijek učenici koji se obrazuju u programima kuhar, tako je i ove godine, imamo učenike iz drugog i trećeg razreda, onako miješana je ekipa, jedan učenik iz drugog jedan iz trećeg razreda, rekao je Damir Pleša, ravnatelj Trgovačko-ugostiteljske škole.

Fiš paprikaš je tradicionalno hrvatsko jelo, spravljeno od riječne ribe i začinjeno paprikom, a školsku recepturu i način pripreme otkrio je nastavnik kuharstva.

Mi imamo neku svoju školsku recepturu. Dan prije smo popirjali luk koji ćemo danas još samo malo zažutiti, nakon toga ide tekućina, uglavnom voda, stavljamo repove i glave od ribe za temeljac. Nakon toga idu začini sol i papar, crvena slatka i ljuta paprika i kad je ta juha gotova onda stavljamo ribu koja se kuha nekih maksimalno 10-ak minuta i nakon toga se ta riba poslužuje, a mi ju poslužujemo s domaćim širokom rezancima, otkrio je Zlatko Šušlje, nastavnik kuharstva, Trgovačko-ugostiteljska škola.

Fiš paprikaš kuha se do sat i pol vremena, a učenicima je ovo prvi put da ga pripremaju na otvorenom.

Fiš paprikaš se priprema oko sat, sat i pol vremena, što se tiče ribe unutra stavljamo šarana. Ovo nam je prvi put da radimo ovako na otvorenom, znali smo to pripremati i raditi u kabinetu i jako smo uzbuđeni, rekla je Emily Reščić, učenica 3. razreda.

Nakon što učenici završe fiš paprikaš, slijedi ocjenjivanje jela, a potom učenici i profesori dijele porcije fiša svim zainteresiranim prolaznicima. Iz Trgovačko-ugostiteljske škole otkrili su kako je interes učenika za zanimanje kuhar velik te da unazad nekoliko godina upisuju dva razreda koji se popune već tijekom ljetnog upisnog roka.