Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinograda tradicionalno se obilježava na današnji dan, 11. studenog u mnogim katoličkim zemljama diljem svijeta. Mnogim je ljubiteljima vina ovo jedan od dražih dana u godini, dan kada se isprobavaju prve kapljice mladog vina, a sve uz ugodno društvo i prigodnu gozbu.

Ovaj dan je posvećen svetom Martinu Tourskom koji je bio biskup u Francuskoj u 4. stoljeću. Legenda kaže kako je Martin bio veliki ljubitelj vina i vinar te da ga je njegova ljubav prema vinu navela da uvede običaj krštenja mošta. 

U Hrvatskoj je ovaj dan poznatiji kao Martinje i ima svoje posebno značenje i običaje. Martinje u Hrvatskoj slavi se kao Dan mladog vina ili dan kada je mlado vino prvi put dostupno za kušanje. Vrijeme je to kada se vinogradari obično okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina, poznate kao “svježe vino” ili “mlado vino”. Taj običaj dio je vinogradarske tradicije kada su vinogradari slavili svoj trud i polagali nadu u dobru vinogradarsku sezonu.

Martinje je povezano s obredom blagoslova mladog vina, a postoje različiti običaji koji prate ovaj dan. Najviše se slavi u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebice u Zagorju gdje se najčešće jede pečena guska ili patka. Osim toga, ljudi se često oblače u posebne kostime, a postoje i različite manifestacije i događaji koji slave Martinje i vinogradarsku tradiciju.