U atriju Veleučilišta u Karlovcu održan je 3. stručni skup „S pivarima za pivare“, odlična prilika za razmjenu ideja, znanja i iskustva. Kako se cijela priča pokrenula, rekao nam je inicijator stručnog skupa te profesor visoke škole na Veleučilištu.

Primijetio sam da postoji praznina i tako je nastala ideja za stručnim skupom. S druge strane smatram da je ovo dobra rekla za Veleučilište kako bi pivari iz Hrvatske, ali i šire regije saznali za naš studij, rekao nam je dr. sc. Goran Šarić.

Pivarski kolegiji na Veleučilištu obuhvaća sve procese u dobivanju piva. Od proizvodnje do kontrole kvalitete, te marketinga i distribucije. Studenti dobe cjelovito obrazovanje nakon kojeg mogu raditi u pivovari ili možda pokrenuti vlastitu.

Nakon studija na Glazbenoj akademiji, odlučio sam upisati pivarstvo. Za ovo sam saznao još u srednjoj školi i uzeo sam to tada kao mogućnost u budućnosti. Tako se naposljetku i pokazalo, pivarstvo mi je oduvijek bilo zanimljivo, pa zašto se u tome ne okušati i u profesionalnom životu. Kada sam došao na studij znao sam da nije proces dobivanja piva baš toliko jednostavan, no nisam znao što me sve točno čeka. Izuzetno sam zadovoljan širinom koju mi je ovaj smjer dao. Trenutačno sam na kraju treće godine studija i posao u struci sam već našao s kojim sam jako zadovoljan, rekao nam je Vjekoslav Fordren, student iz Zaprešića.

Većina studenta, baš poput Vjekoslava, već za studija uspije pronaći posao u struci gdje dodatno „bruse zanat“. Dekan Veleučilišta u Karlovcu, Ivan Štedul istaknuo nam je kako im je vrlo drago što na jednoj obrazovnoj instituciji uspijevaju nastaviti bogatu pivarsku tradiciju našeg grada.

-Studij prehrambene tehnologije ima na više visokoobrazovnih institucija, no smjer pivarstva je kod nas jedini. Ovakvi skupovi, koji sada već lagano postaju tradicionalni, samom Veleučilištu uvelike dižu vidljivost, dodao je Štedul.

Stručni skup je namijenjen prvenstveno stručnjacima iz ovog područja, pa su tako na skup stigli veliki, industrijski pivari te mali pivari iz mikro i craft pivovara iz cijele regije, a predavanja su održali i renomirani znanstvenici u pivarskom području.

Profesor Goran otkrio nam je što je ključno za dobiti dobro pivo?

-S tradicijom dolazi i edukacija, a potom i rezultati. U Hrvatskoj je craft revolucija krenula pred otprilike 10-ak godina. Ljudi koji su ih pokrenuli često nisu imali formalno obrazovanje iz tog područja no sada se to malo, pomalo mijenja. Puno mojih studenata sada nalazi posao u tim mali craft pivovarama, a mnogi pokreću vlastite. Dobro pivo na prvom mjestu čine sirovine, no “džaba” vam dobre sirovine bez znanja. Dakle na prvom mjestu je znanje i razumijevanje, pa tek onda sastojci.

Na naše pitanje ima li na tržištu mjesta za sve, Goran se složio.

Mislim da ima mjesta. Moguće je da je tržište trenutačno zasićeno, no kada vidimo da se svako malo otvaraju nove pivovare koje opstaju očito je da mjesta na tržištu ima. Do koje razine to može ići je pitanje, no kada gledamo primjer Češke koja je možda usporediva s nama, oni imaju 1000 pivovara za razliku od nas koji ih imamo 100-tinjak. Dakle u teoriji prostora ima, no najvažnija je tradicija koja utječe na kulturu ispijanja piva, pa sve ostalo što slijedi.

Koliko se ovaj stručni skup generalno pokazao korisnim i potrebnim, osim što je jedini ovakvog tipa u Hrvatskoj, govori i činjenica da sada traje dva dana.