Jesensko doba nezamislivo je bez gljiva od kojih se mogu pripremiti mnoge ukusne delicije, poput gulaša ili kremaste juhe. Tijekom manifestacije Jesen na Četiri rijeke posjetitelji Duge Rese u listopadu su mogli uživati u Medenom danu i Kestenijadi, a posljednjeg vikenda u mjesecu na red je došla i Gljivarska večer.

Ovo je skoro 10. po redu Gljivarska večer, peta u Amfiteatru, na otvorenom za javnost, prije toga je bila u zatvorenom za samo određeni dio. Od gastro delicija radi se lovački gulaš, radi ga lovačka udruga Lovac Hrvatski dragovoljac iz Duge Rese. Trgovačko-ugostiteljska škola iz Karlovca predstavlja nam se s fiš paprikašom, rekao je Ivan Puškarić, direktor Turističke zajednice područja Četiri rijeke.

U dugoreškom amfiteatru zavladala je prava jesenska rapsodija, a s nekoliko štandova dopirali su posebni mirisi kraljice jeseni, ali i nekih drugih jela. Gljivarskoj večeri pridružio se i poznati kuhar te autor kulinarskog serijala “Šumski kuhar“ koji je za posjetitelje pripremio poznato jelo curry od nekoliko vrsta gljiva.

Ovog puta sam napravio curry s gljivama, što nije baš tako čest recept. Priprema se s povrćem, a tajni dodatak je kokosovo mlijeko u kojem se to sve kuha i doda se curry pasta koja po želji može biti jača ili manje ljuta. Imam nekoliko vrsta gljiva unutra, stavio sam lisičarke, vrganje i ljutice, rekao je Anton Rudan, kuhar.

Anton je otkrio i par savjeta kako pripremati jela od gljiva.

Bitno je uvijek zadržati okus te gljive kao dominantan. Možemo raditi hrpu recepata, ali ako previše kompliciramo, stavljamo previše začina, onda izgubimo taj dio gljive, stoga preporučam svima kad rade neke recepte da ne stavljaju puno svega ili ako imaju dominantnu gljivu da dodaju sol, papar. Po meni, malo se radi to pohanje gljiva, a malo se jedu i sirove gljive, možda zbog nekog straha trovanja, međutim ima interesantnih gljiva koje se mogu jesti sirove.

Osim jela, u amfiteatru su se mogli pronaći štandovi s domaćim OPG proizvodima, a najmlađi posjetitelji mogli su se okušati u zip lineu kojeg je organizirala vrijedna ekipa iz HPD Vinica.