Prve trešnje su već odavno prisutne na štandovima, no još uvijek nema domaćih. Cijene su šarolike, ali i dalje vrlo visoke. Većina ih stiže iz Španjolske, Tunisa ili Maroka, a domaće možemo očekivati kroz dva tjedna.

-Doza sumnje uvijek postoji odakle trešnje dolaze. Cijena od devet eura je suluda, pogotovo za nas penzionere. Čak i četiri eura je jako puno kad usporedimo s cijenama od pred godinu, dvije. Istina je da su plaće i penzije rasle, ali sve je pretjerano skočilo gore. Nisu problem skupe trešnje, da su barem samo one, nažalost sve je otišlo dramatično gore, kazao nam je Valerijan, kupac.

 

 

-Ja nikad neću kupiti trešnje za te novce, što se mene tiče mogu dizati cijene koliko god, no ja si ih zaista ne mogu priuštiti. Sve je pretjerano što je iznad dva do dva i pol eura, rekao je Milanko Čuturilo, kupac.

Mnogo je čimbenika zašto su cijene malo skočile, no razlog za tako vrtoglavi porast cijene možemo samo nagađati. Je li to možda iskorištavanje konverzije s kuna na eure, manjak voća i povrća na tržištu zbog sve češćih klimatskih odstupanja ili nešto treće? Bilo kako bilo, pitanje je hoće li se cijene mijenjati s dolaskom domaćih trešanja i povećanjem ponude.

Prve ubrane domaće trešnje prodavale su se za 7 eura po kilogramu u veleprodaji, tako da teško da možemo očekivati niže cijene s povećanjem ponude na tržištu.