buducnost_karlovca

KARLOVAC – Prvi puta u 20 godina koliko je prošlo od prvih demokratskih višestranačkih lokalnih izbora, u Karlovcu će surađivati stranke na vlasti i oporbeni političari. Poučen lošim iskustvima sa započetim i nikad dovršenim projektima, koje su mu u naslijeđe ostavili njegovi prethodnici, a za što su iz gradske blagajne utrošeni milijunski iznosi novca poreznih obveznika, aktualni gradonačelnik Damir Jelić odlučio je okupiti predstavnike svih političkih stranaka koje djeluju u gradu, kako bi zajedno definirali smjer razvoja Karlovca u sljedećih 10 godina.

Motiv zbog kojega se krenulo u zajedničku izradu Strategije razvoja Karlovca, objasnio je gradonačelnik, jest postizanje općeg konsenzusa o viziji razvoja grada i projektima koje je u tu svrhu potrebno provesti, kako se više nikada u budućnosti ne bi ponovio primjer auto-kampa na Korani, koji je, podsjetimo, upravo zbog različitih vizija dviju vladajućih struktura, gradski proračun na kraju “olakšao” za gotovo 7 milijuna kuna.

Od 1990. godine Karlovac je promjenio devet gradonačelnika. Svaki od njih sa sobom je donosio svoje ideje, a budući da do sada nije postojao dokument koji jasno definira smjer razvoja grada, lutanja su bila neminovna, smatra Jelić, te naglašava kako će to ubuduće biti izbjegnuto upravo zahvaljujući ovoj strategiji, u koju osim oporbenjaka planira uključiti sve sudionike javnog života, gospodarstvenike, civilni sektor i same građane.

Iako se međusobna komunikacija vladajućih i oporbenih stranaka do sada uglavnom svodila na kritiziranje i opravdavanje, gradonačelnik je, što se tiče ove suradnje, optimističan, a da je riječ o velikom koraku naprijed misli i njegov zamjenik Dubravko Delić.

Do Strategije razvoja Karlovca doći će se analizom postojećeg stanja u gradu, utvrđivanjem njegovih jakih strana, slabosti, prijetnji i prilika, definiranjem ciljeva i razvojnih prioriteta, te na kraju mjera koje je potrebno poduzeti da bi se ti ciljevi ostvarili i na koji način sve to financirati. Dokument koji će dati odgovor na pitanje kakva je dakle budućnost Karlovca, hoće li se u narednom desetljeću razvijati u smjeru turističkog ili industrijskog grada, ili pak grada-satelita obližnje nam metropole, Gradsko bi vijeće trebalo usvojiti do kraja ove godine.