smetliste1

  • February 10, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – U Pojatnom kod Ilovca održan je skup Građanske inicijative stanovnika gradskih četvrti Banija, Ilovac, Drežnik i Hrnetić te mjesnih odbora Orlovac, Mahično i Donje Pokuplje koja zahtjeva trenutačno zatvaranje odlagališta odpada na Ilovcu. Na skupu su bili gradonačelnik Damir Jelić, njegova zamjenica Marina Kolaković te sadašnji i bivši direktori Čistoće Ivan Polović i Nikola Rogoz i pročelnik Ivan Udžbinac.

Predstavnik Građanske inicijative Tomislav Boljkovac zatražio je od mještana da se dizanjem ruku izjasne za bezuvjeno i trenutno zatvaranje odlagališta otpada, što su stanovnici ovih naselja i učinili, pa će takav zahtjev uputiti prvom čovjeku Karlovca. Gradonačelnik Jelić je odgovorio da se volja građana može poštivati putem zakona, dakle referendumom, pa je obećao razmotriti tu opciju.

boljkovic

Ukoliko se ne udovolji zahtjevu oko 5 tisuća stanovnika ovih dijelova Karlovca koji svakodnevno trpe nesnosani smrad sa odlagališta otpada na Ilovcu, spremni su i na radikalne mjere, poput uličnih prosvjeda pa čak i terora, kako je kazao mještanin Zvonko Vinovrški. Namjeravaju pod svaku cijenu spriječiti daljnji dovoz otpada na ilovački deponij, pogotovo onoga iz drugih županija zaustavljanjem kamiona na bilo koji način.

Na skupu je upućeno niz pitanja čelnim ljudima Karlovca ali i Danku Fundurulji iz Industrijsko-projektnog zavoda Uniprojekt MCF koji ima ključnu ulogu u postavljanju sustava i izradi tehničke dokumentacije na području zbrinjavanja otpada. Među ostalim, zanimalo ih je što predviđa plan sanacije Ilovca iz 2007. godine, da li je predviđen dovoz otpada i iz drugih gradova i županija i koji je interes grada na četiri rijeke da prima otpad iz četrdesetak drugih gradova.

Nekadašnji direktor Čistoće a sada pročelnik Nikola Rogoz najprije je podsjetio kako projekt sanacije ilovačkog deponija nema veze sa njegovim redovitim radom, a potom je dao odgovor.

Prema podacima koje je iznio Danko Fundurulja od godine 1978. do kraja prošle, na Ilovcu je odloženo oko 640 tisuća tona otpada odnosno oko jedan milijun prostornih metara.

Osim što se dovozi otpad iz drugih gradova, zabrinjava i podatak da se on dovozi kriomice, tvrde mještani, i to poslije radnog vremena pa i noću. Ako je to istina, a nemam razloga da vam ne vjerujem, direktor Čistoće Ivan Polović bit će odmah smjenjen ako i jedan kamion prođe ulaz deponije izvan radnog vremena. Sankcija će biti i za osobe koje su tada radile, decidiran je bio gradonačelnik Damir Jelić. Istodobno je poručio kako dovoza otpada izvan karlovačke županije od prvog srpnja više neće biti. Na Ilovcu će se također visina do sad doveženog otpada sa 125 menara povećati za 13 metara.

Na skupu Građanske inicijativeponovo se potaknulo pitanje budućeg odlagališta otpada na Babinoj gori. Predloženo je da gradonačelnik i njegove službe izvrše pritisak na župana Ivana Vučića kako bi se što prije radilo na ustroju nove lokacije Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori. Ipak, odlaganje na Ilovcu nastavit će se dok u funkciji ne bude novi Centar za gospodarenje otpadom a čija izgradnja još nije ni započela. A protiv nje se pak bune mještani Cerovca, Tušilovića, Vukmanića i susjednih naselja jer nitko smeće ne želi u svojoj blizini!

ilovac

Sanacija Ilovca uvjetovana je pak novcem – do sada je uloženo oko 7 milijuna kuna, a da bi se završila, treba još 30 milijuna kuna.