jezerinac

  • February 10, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – „Da vam pošteno kažem istinu, ja mislim i nisam sam u tom uvjerenju, da je Stepinac neporočan čovjek i postojan karakter koji se ne da slomiti. On je bio osuđen nevin, ali često biva u povijesti da pravednici budu osuđeni u cilju postignuća nekih političkih ciljeva. Nemamo ništa protiv njegovog hrvatskog nacionalizma, ali ne možemo podnosti njegovu privrženost rimskom papi… Mi uklanjamo sve što nam je na putu… Da je samo proglasio Crkvu u Hrvatskoj odijeljenom od Rima, mi bismo ga do neba uzdigli“.

To je svojedobno kiparu Ivanu Meštroviću kazao Milovan Đilas, tadašnji visoki partijski dužnosnik, a danas je te riječi citirao vojni ordinarij monsinjor Juraj Jezerinac predvodeći misu na „Stepinčevo“ u Crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu. Biskup Jezerinac je okupljenim časnicima i vojnicima, policiji, vatrogascima i karlovačkim i županijskim čelnicima poručio kako je jasno da ovo nije ni prvi ni zadnji puta da se određene političke sile i ljudi tako ponašaju prema drugim ljudima i narodima. On smatra da se u ovom trenutku nešto događa i s hrvatskim narodom, poglavito kada je riječ o našem takozvanom „ulasku“ u Europsku uniju. Zato se biskup Jezerinac zapitao uime svih građana ove zemlje – hoćemo li se dati voditi tako daleko i tako dugo da ćemo prestati uspravno hodati i hoće li naši koraci uskoro biti samo oni koje na koljenima možemo činiti? Hoće li ovakva politika Europske unije na jedan uvijeni način prisiliti Hrvatsku da svoj imutak rasproda u bescjenje, a stanovništvo ostane bez posla i izvora egzistencije?

jezerinac2

Vojni ordinarij je potom podsjetio na mučeništvo kardinala Alojzija Stepinca koje je trajalo punih 15 godina. U homiliji je pojasnio oslonce Stepinčeva stava u nepokolebljivosti. Prvi je bio vjera u Isusa Krista, a drugi u ljudsku i kršćansku obitelj.

Riječi blaženoga kardinala Alojzija Stepinca nimalo ne zastarjevaju niti danas, pogotovo kada govori o temeljima na kojima počivaju narodi i čovječanstvo, a to je obitelj. Brak i obitelj nalaze se kao uredba Božja pa ih treba posebno imati na umu sada, kada očekujemo dolazak Svetog Oca u Hrvatsku.

jezerinac3

Deseti veljače, dan kada je 1960. godine preminuo kardinal Alojzije Stepinac danas slavi i Vojna kapelanija Hrvatske Kopnene vojske sa sjedištem u Karlovcu i koja nosi naziv toga mučenika i blaženika.