KABA

U godinu dana gotovo 2.500 zlonamjernih poziva na broj 112!

KARLOVAC – Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježen je danas u svim zemljama članicama Europske unije, ali i u Hrvatskoj, a prezentaciju svog rada ovim je povodom organizirao i Županijski centar 112 Karlovac. Ovaj se dan obilježava simbolično na današnji datum, 11. veljače, kako si se građane informiralo o jedinstvenom broju 112 za žurne situacije. Taj broj možete nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno o tome gdje se nalazite, bilo da vam je potrebna hitna medicinska pomoć, pomoć vatrogasaca, policije, gorske službe spašavanja, ili ako negdje uočite istjecanje opasnih tvari, onečišćenje pitke vode, potoka, rijak ili mora te sve druge pojave koje mogu predstavljati opasnost za život i zdravlje ljudi.

Karlovački Županijski centar 112 istodobno može primiti četiri poziva. Pozive zaprima 10 operatera, koji su podijeljeni u pet smjena, kako bi građanima bili dostupni 24 sata dnevno. Tijekom prošle godine intervenirali su u 3.202 događaja, a većinom je bila riječ o slučajevima koji su zahtjevali složenu intervenciju više žurnih službi. Tijekom 2010. godine na jedinstveni broj za žurne službe 112 zaprimljeno je 43.625 poziva. Zanimljivo je, međutim, da se u manje od polovice tih poziva stvarno radilo o tome da je nekome bila potrebna pomoć, već je zabilježeno gotovo 22.000 nenamjenskih i gotovo 2.500 zlonamjernih poziva. S kakvim sve namjerama građani zovu broj 112 objasnio je načelnik Centra 112, Ivica Halar.

Broj zlonamjernih poziva, iako je i dalje vrlo visok, u 2010. godini ipak je bio manji nego što je zabilježen godinu ranije. Naime, u proteklih godinu dana udio zlonamjernih u ukupnom broju poziva smanjen je s gotovo 15 na 5 posto. Ipak, Halar upozorava da takvi pozivi mogu izazvati pravu zbrku, pa čak i izazvati teške posljedice ukoliko se dogode u vrijeme kada je nekome pomoć uistinu potrebna. Zbog toga se za zloupotrebu broja 112 može zaraditi i prekršajna prijava.

Danas je posjetiteljima Centra 112 ujedno prezentiran postupak preusmjeravanja s dosadašnjeg broja hitne medicinske pomoći 94 na broj 112. Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje nedavno je započela s integriranjem pozivnog broja za hitnu pomoć 94 u jedinstveni broj za hitne situacije 112. U ovom prijelaznom periodu građani i dalje mogu zvati broj 94, no na njihove se pozive javljaju operateri Centra 112. Nakon poziva oni u konferencijsku vezu uključuju traženu hitnu službu, koja koordinira intervenciju. Za područje Karlovačke županije proces integracije trebao bi biti završen do ponedjeljka, 14. veljače.

Ples